Politehnička škola obeležava 20 godina rada pod sadašnjim imenom

Politehnička škola obeležava 20 godina postojanja i rada pod sadašnjim imenom. Na današnji dan 2002. godine, Vlada Republike Srbije donela je rešenje o promeni imena ove obrazovne ustanove iz Građevinska škola “18. novembar” u “Politehnička škola”, a tim povodom danas je upriličen svečani program u okviru kojeg su predstavljene izložbe radova i slika učenika, koji će biti prikazani u Projektnoj nedelji.

 

Politehnička škola je ustanova koja obrazuje učenike na četiri područja rada i tokom proteklih decenija je radila i stvarala, a ovo je prilika da se pohvale rezultatima, rekao je direktor Iso Planić. “Srednje stručno obrazovanje u Subotici naravno traje znatno duže od 1983. godine, kada je stvorena prva zanatska škola osnovnog tipa, a škola iz koje mi potičemo je Tehnička škola koja postoji od 1945. godine. Politehnička škola je nastavljač te tradicije i danas mi razvijamo kreativnost našim učenicima, dajemo im znanja i veštine, kako bi oni unapredili sopstvenu poziciju u životu i doprineli razvoju naše celokupne zajednice”.

Školu pohađa oko 650 učenika u 43 odeljenja, nastava se sprovodi u četiri objekta, a svake godine sa svojim đacima ostvaruje zapažene rezultate. Prema Planićevim rečima, nema godine kada đaci ne donesu prvo mesto sa nekog republičkog takmičenja. “U školi uvodimo i obrazovanje odraslih, da bismo 2016. godine postali javno priznati organizatori aktivnosti u obrazovanju odraslih, a od prošle godine sprovodimo programe priznavanja prethodnog učenja. Politehnička škola je danas ustanova zagledana u budućnost koja razvija kreativnost naših đaka”, naglasio je Iso Planić.

U povodu obeležavanja Dana škole, upriličena je izložba radova učenice Majde Vig koja pohađa treći razred likovnog smera. “Ovo su radovi koje sam napravila u protekle tri godine školovanja, uglavnom su nastali tokom nastave na času sa društvom. Uglavnom me zanima anatomija, crtam i mrtvu prirodu. Talenat sam nasledila od roditelja”.

 

Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić istakao je da danas škola slavi dve decenije rada u ovom organizacionom formatu i pod ovim nazivom, ali da njena tradicija doseže čak do 1883. godine. “Videli smo izložbu učenice ove škole, ovi mladi ljudi kada završe svoje kompletno obrazovanje i izađu iz ove škole, staviće na raspolaganje svom gradu i državi svo znanje koje budu stekli. Politehnička škola je inače jedan od ponosa u oblasti obrazovanja grada Subotice i ona će u narednoj školskoj godini imati obrazovne profile u skladu sa nacionalnim modelom dualnog obrazovanja i potrebama našeg društva. Želeo bih da i dalje nastave sa svojim uspešnim radom i postižu dobre rezultate, a grad Subotica će kao i prethodnih decenija biti pouzdan partner ovoj obrazovnoj ustanovi”, naglasio je Bakić.

U povodu obeležavanja Dana škole, večeras u 18 časova će na Otvorenom univerzitetu biti otvorena izložba “Moj put”, koja će prikazati bogatu karijeru našeg sugrađanina Murenji Maćaša.