Ekonomski fakultet obeležio 63. godišnjicu

Na Ekonomskom fakultetu u Subotici u četvrtak, 18. maja, obeležena je 63. godišnjica ove visokoškolske ustanove, a istovremeno je otvoren i 28. međunarodni naučni skup „SM 2023“.
Imamo indikaciju da će nam upis biti negde na nivou od prošle godine kada smo postavili rekord iz 2011. godine, rekao je profesor dr Nebojša Gvozdenović i istakao da očekuju da će Ekonomski fakultet ove godine na tri odeljenja upisati preko 800 studenata.
Krećemo i u sezonu građevinskih radova, a uz pomoć Ministarstva prosvete, tokom leta, renoviraće se amfiteatri, zatim treći i četvrti sprat u inovacionom start ap centru a u planu je dogradnja zgrade odnosno proširenje kapaciteta na Ekonomskom fakultetu u Novom sadu.
Studenti fakulteta i ove godine upisivaće se na dva smera: poslovnu informatiku i ekonomiju koja se razlaže na module, menadžment, marketing, trgovina i računovodstvo.
Nećemo imati novih ali svake godine imamo male izmene i osvežavanje programa predmeta, ističe Gvozdenović.
U sklopu naučnog skupa održaće se i dve panel diskusije. Jedna se odnosi na trenutnu krizu u svetu i posledice koje ćemo imati posle toga i kako će se od tada preoblikovati svet dok se druga osnosi na digitalnu transformaciju sa akcentom na upotrebu veštačke inteligencije a paneli će ukazati na to kakva će biti potreba tržišta rada, kako će se menjati i kreativne industrije .
Ekonomski fakultet neguje dobru saradnju sa privredom sa kojom održava intenzivnu komunikaciju. Studenti moraju da odrade praksu i steknu iskustva u nekom privrednom subjektu, navodi dekan fakulteta i ističe da na fakultetu gostuje nikada veći broj predavača iz prakse.
Uz pomoć Pokrajinskog sekretarijat za privredu i turizam krenuli smo sa kratkim programom studija i obukom za sabkonsultatne gde smo zbog velikog interesovanja morali da uvedemo prijemni ispit i uradimo ozbiljnu selekciju, kaže Gvozdenović.
Ekonomski fakultet je jedna od važnih karika 14 fakulteta i 3 intituta Univerziteta u Novom Sadu, rekao je rektor Univerziteta u Novom Sadu dejan Madić i čestitao rođendan ovoj obrazivnoj ustanovi.
Ekonomski fakultet je odličan u struci a sa druge strane imaju dobru načnu produkciju.Imaju puno studenata što je dokaz da je dobar glas došao do novih studenata, kaže je Madić.
Svečanoj akademiji, prisustvovao je i gradonačelnik Stevan Bakić koji je Ekonomskom fakultetu čestitao 63. godišnjicu postojanja i kvalitetnog rada.
Kada kažem kvalitetan rad Ekonomskog fakulteta u Subotici, onda mislim na brojne obrazovane kadrove koje je ovaj fakultet iznedrio i koji se danas nalaze na odgovornim funkcijama grada Subotice, severne pokrajine Republike Srbije i u okruženju. Profesori Ekonomskog fakulteta u Subotici imaju veliki naučni rejting i izuzetan profesionalni ugled na Univerzitetu u Novom Sadu u zajednici ekonomskih fakulteta Srbije, međunarodnom okruženju i u široj obrazovnoj i poslovnoj javnosti, rekao gradonačelnik Bakić a potom istakao značaj sve veće povezanosti subotičke lokalne samouprave i lidera privrednog razvoja grada Slobodne zone Subotica sa Ekonomskim fakultetom.
To je izuzetan spoj pri planiranju i realizaciji međunarodnih projekata, čiji je cilj da što kvalitetnije obrazujemo kadrove koji bi sutra ostali u našem gradu i vodili ovaj grad putem ekonomskog razvoja i napretka. Gradonačelnik Bakić je izrazio zahvalnost Vladi Republike Srbije, resornim ministarstvima i Pokrajinskoj vladi za programske podrške kako Ekonomskom fakultetu Subotica tako i samom Gradu Subotici.
Posebno bih izdvojio Regionalni inovativni startap centar koji je formiran na inicijativu grada Subotice i Ekonomskog fakulteta Subotica u nameri da ohrabrimo mlade koji žele da se bave inovacijama i novom tehnologijom u ostvarivanju njihovih poslovnih planova i projekata i kako bi što bolje svoje poslovanje realizovali, rekao je Bakić i dodao da će lokalna samouprava, nastaviti da podržava mlade obrazovane kadrove.
Želeo bih da se na još viši nivo podigne saradnja lidera ekonomskog razvoja Slobodne zone Subotica i lidera obrazovanja Ekonomskog fakulteta kako bismo mladima obezbedili da nađu svoje mesto u ovom sistemu i, ponavljam, ostanu u našem gradu. Subotica će nastaviti da ulaže u obrazovanje i nauku, jer to je najbolja investicija za budućnost, poručio je gradonačelnik Stevan Bakić.
U okviru svečanosti uprilične povodom godišnjice Ekonomskog fakulteta, koja je počela intoniranjem himne Republike Srbije „Bože pravde“ i studentske himne „„Gaudeamus Igitur“, priređen je prigodan program koji su izveli učenici subotičke Muzičke škole. Pre početka obeležavanja 63. godišnjice Ekonomskog fakulteta prisutni na svečanosti su minutom ćutanja odali počast stradalima u dva tragična događaja, 3. i 4. maja ove godine, u našoj zemlji.