Otvaranje audio izložbe „Jasenovac. Logor smrti, zemlja živih“

Audio izložba „Jasenovac. Logor smrti, zemlja živih“, biće otvorena u galerijskom prostoru Fondacije ”Danilo Kiš” sutra, 29. septembra u 19 časova. Izložba donosi osam zvučnih zapisa, radiofonskih priča o žrtvama logora Jasenovac, interaktivna je i pruža mogućnost posetiocima da kroz niz dramskih aktivnosti postanu učesnici i ko-kreatori priča.

“Ova izložba se služi savremenim metodama angažovanja publike i putem web aplikacije kojoj posetioci pristupaju sa svojih mobilnih telefona, omogućava ličan i višedimenzionalan doživljaj. Posebno dizajnirane instalacije u prostoru, osmišljene oko radiofonskih priča – omogućavaju posetiocima da kroz interakciju ovaj doživljaj i prodube. Iako inspirisana istorijskim događajima, ova izložba nije istorijska po karakteru, ona predstavlja svojevrsnu ličnu umetničku refleksiju izvedenu u audio formi koja omogućava posetiocima da sami, vođeni naratorom i svojom imaginacijom, stvore slike i na taj način „vide“ Jasenovac”, kažu u Fondaciji “Danilo Kiš”.

Umetnička dimenzija ovog projekta naročito je istaknuta učešćem glumaca Radivoja Raše Bukvića i Bojane Kovačević Gajin, koji su, u ulogama naratora, snimili priče i vođenja. Dizajn zvuka koji predstavlja centralni element iskustva izložbe potpisuje Natalija Strahinić, a autori izložbe su Darko Nikolić i Bogdan Španjević.

“Poruka izložbe zasnovana je na tome da nas Jasenovac uči da budemo zagledani u život a ne u smrt, u svetlost a ne u tamu. Simbol smrti postaje simbol života”, dodaju u ovoj fondaciji i napominju da su mobilni telefon i slušalice neophodni tokom izložbe. “Molimo vas da ukoliko je moguće, ponesete svoje slušalice kako bi slušali priče. Ukoliko međutim to i ne učinite, organizatori su obezbedili ograničen broj slušalica, koje će biti dezinfikovane i bezbedne za upotrebu – u skladu sa epidemiološkim merama”, ističu u fondaciji “Danilo Kiš”. Ulaz na izložbu je slobodan.