Javno komunalno preduzeće „Suboticagas“ obeležilo 18 godina od osnivanja

Javno komunalno preduzeće „Suboticagas“ danas je obeležilo 18 godina postojanja i rada. Svečanosti upriličenoj tim povodom u Velikoj većnici Gradske kuće prisustvovao je i gradonačelnik Subotice Stevan Bakić koji je, čestitajući „Suboticagasu“ punoletstvo i 18. rođendan, rekao kako ovo uzorno preduzeće – osnovano odlukom Skupštine opštine Subotica na sednici održanoj 2. decembra 2005. godine – danas upravlja gasnom mrežom koja se na teritoriji ovog grada prostire u ukupnoj dužini od oko 700 kilometara, na koju je ukupno priključeno oko 12.000 korisnika.|

„Koristim ovu priliku da izrazim zadovoljstvo što se u Subotici, osmišljenim planom razvoja gasifikacije, svih ovih godina radi na ravnomernom širenju distributivne gasovodne mreže na teritoriji našeg grada. I što se na taj način stvara mogućnost da svi naši sugrađani, bez obzira da li žive u gradskim ili prigradskim mesnim zajednicama, koriste i jednostavno, pouzdano i ekološki veoma prihvatljivo grejanje na gas“, kazao je Bakić.

On je rukovodstvu i svim zaposlenima u preduzeću, posebno tehničkoj službi „Suboticagasa“, izrazio zahvalnost na maksimalnom angažovanju da, kako je naveo, u najkraćem mogućem roku otklone zastoje na više lokacija u Subotici izazvane prespajanjem novog gasovoda sa postojećom gasovodnom mrežom, koji su doveli do privremene obustave snabdevanja potrošača prirodnim gasom.

Ti radovi su, podsetio je, izvedeni u okviru i za Suboticu, i za našu zemlju, izuzetno značajnog projekta – rekonstrukcija i modernizacija pruge Beograd – Budimpešta, deonica Novi Sad – Subotica – granica sa Mađarskom.

„Ministarstvo građevinarstva, saobrađaja i infrstrukture i Vlada Republike Srbije ulažu ogromne napore na putu izgradnje savremene, moderne i razvijene Srbije, poštujući principe ravnomernog i održivog razvoja, sve u službi unapređenja uslova života svih građanki i građana Srbije. Upravo i zbog te činjenice ’Suboticagas’, jedno od  najvažnijih preduzeća u našem komunalnom sistemu, zaslužuje čestitke što je korektan partner Ministarstvu saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture na realizaciji tako velikog i kompleksnog projekta kakav je izgradnja ove brze pruge“, naglasio je gradonačelnik Bakić.

Dodao je da kompletnom kolektivu JKP „Suboticagas“ želi puno uspeha u budućem radu i aktivnostima vezanim za nesmetano, kontinuirano i stabilno snabdevanje prirodnim gasom, upravljanje distibutivnim sistemom, proširenje distributivne gasne mreže na teritoriji našeg grada i veću bezbednost potrošača.

„Uveren da će i dalje biti korporativno društveno odgovorno preduzeće i da će ostvariti i viziju koja se odnosi na neskrivenu ambiciju i želju – da ime preduzeća bude sinonim za pouzdanost i kvalitet u poslovanju – ’Suboticagasu’ još jednom čestitam 18. godišnjicu postojanja i rada“, zaključio je gradonačelnik Stevan Bakić.

Zamenik gradonačelnika Subotice Imre Kern je, čestitajući „Suboticagasu“ osamnaesti rođenda, istakao kako je ovo javno komunalno preduzeće uvek imalo  jasnu viziju planiranja, što ga karakteriše i dan danas.

„Veoma dobro smišljenim strateškim planovima, danas je naš grad sa 90 odsto pokriven razgranatom distributivnom gasnom mrežom. Preostao je još mali broj ulica u kojima nije izgrađena gasna mreža, međutim  ‘Suboticagas’, kao i mnoga druga komunalna preduzeća, suočava se sa problemima poput neregulisanih ulica  koje predstavljaju prepreku za dalju izgradnju komunalne infrastrukture, a i samim stanovnicima našeg grada“, rekao je Kern.

I pored niza problema, naglasio je, JKP „Suboticagas“ je uspelo da u relativno kratkom periodu, u prethodnih nekoliko godina, izgradi više od 40 kilometara distributivne gasne mreže, a od samog osnivanja godišnje u proseku 10 kilometara što je, kako je rekao, ubedljivo najveća ekspanzija u izgradnji komunalne infrastrukture u ovom gradu.

„Ne smemo da zanemarimo činjenicu da su sva ulaganja i investicije ostvarene iz sopstvenih sredstava ovog preduzeća na način da je veliki deo svoje ostvarene dobiti uplatilo u budžet grada. Subotica mora da bude ponosna na svoje uspehe koje je postigla na polju unapređenja i  zaštite životne sredine. U našem gradu je u  potpunosti rešen sistem vodosnabdevanja, pijemo kvalitetnu pitku vodu bez arsena, prečišćavamo otpadne vode po najvišim evropskim standardima, koristimo najsavremenije metode upravljanja komunalnim otpadom. Sa sve većom tendencijom koriščenja zemnog gasa, što industrije tako i građana, zahvaljujući angažovanju Javnog komunalnog preduzeća ’Suboticagas’, koje daje veliki doprinos i poboljšanju kvaliteta vazduha“, podvukao je Imre Kern.

Direktorica JKP „Suboticagas“ Timea Horvat istakla je da podaci govore sami za sebe: gasifikacija po mesnim zajednicama grada Subotice i okoline, kilometri izgrađene mreže, kilometri izgradjenih gasnih prključaka, rast broja korisnika, zakonske dužnosti baždarenja, održavanje distributivne gasovodne mreže…

„Iako nam je osnivač grad Subotica, nadležnost za određivanje cene priključaka, cene standardnih i nestandarnih usluga i cene gasa  odredjuje Agencija za energetiku Republike Srbije. Ne tako davno, usled energetske krize, aktuelna su bila pitanja dovoljne količine gasa za naše potrebe, za potrebe industrije, pitanje stabilnosti snabdevanja, kao i formiranje cena. Ali život, kao i drugde, ni u našem gradu, ni u našem preduzeću nije stao. Sve prepreke smo uspešno, zajedničkim snagama i voljom savladali”, naglasila je Timea Horvat.

Dodala je da iako punoletsvo u porodičnom životu znači neku vrstu osamostaljenja, JKP „Suboticagas“ na tom putu neće ostati samo.

„Mi na tom putu nećemo ostati sami, kao što nismo ni bili do sada i u budućnosti računamo na  podršku Skupštine grada na čelu sa dr Balintom Pastorom, svih odbornika i gradonačelnika Stevana Bakića. Hvala im za podršku koju su svo vreme pružali našem preduzeću. Danas smo preduzeće koje ima  skoro 12.000 korisnika, imamo 14 vodećih dežurnih gasovodne mreže na terenu, dva mašinska inženjera, 23  zaposlena u administraciji, od čega menadžment čini šest zaposlenih”, navela je Timea Horvat.

Prema njenim rečima veliki uspesi u poslovanju JKP „Suboticagas“ rezultat su odgovornog i sistematičnog organizovanja, upravljanja i rukovođenja.

„Značajan resurs preduzeća su i svi zaposleni, zato danas, posebno želim da se zahvalim svim zaposlenima, penzionerima, bivšim direktorima koji su se trudili da ovo preduzeće u kojem su proveli svoj radni vek, ostvari što bolje rezultate potvrđujući istovremeno da je svaki radnik bitna karika u lancu dobrog poslovanja preduzeća“, kazala je Timea Horvat.

U okviru obeležavanja osamnaeste godišnjice JKP „Suboticagas“, izveden je prigodan kulturni program, a prikazan je i kratak film o ovom preduzeću.

Komentari: 0

Vaša email adresa neće biti prikazana. Obavezna polja su označena sa *