KulturaSubotica danas

Festival “Ekoslavija” održava se sutra i u subotu

Treći festival ekologije i antifašizma “Ekoslavija”, održaće se 09. i 10. septembra u klubu Mladost i u Art bioskopu “Aleksandar Lifka”. Kako se ističe u saopštenju organizatora, cilj festivala je promocija ekoloških principa kao i životnog stila koji ima pozitivan uticaj na životnu sredinu i zdravlje ljudi.

Ekologiju i borbu za zdravu životnu sredinu posmatramo kao borbu protiv kapitalističkih odnosa u društvu i ne odvajamo je od klasne borbe. Promovišemo antifašizam kao univerzalnu humanističku vrednost i temelj društva zasnovanog na jednakosti, bratstvu i solidarnosti među ljudima. Smatramo da susret ova dva koncepta i njihovo sprovođenje u praksi, zaštite životne sredine u odnosu na prirodu i antifašizma u odnosu na društvo može obezbediti održiv razvoj i jednakost i humane odnose u našim selima, gradovima i društvima. Tokom dva dana, posetioce očekuje bogat muzički program, promocije filmova, tribine, ali i aktivnosti vezane za ekologiju.

Organizatori festivala su udruženje “Ekoslavija” i građanska inicijativa „Priroda i društvo“, a cena dnevne ulaznice je 600 dinara.

 

PROGRAM PO DANIMA:

09. Septembar (PETAK):

14:00H

Zajednička biciklistička vožnja i prikupljanje potpisa za uvođenje subvencionisanja kupovine bicikla

Promocija bicikla kao održivog prevoznog sredstva, okupljanje na Trgu Žrtava fašizma i prikupljanje potpisa za uvođenje subvencija za kupovinu bicikala koju usmeravamo prema gradu Subotica. Nakon toga kratka zajednička vožnja na ruti: Trg žrtava fašizma – Šandora Petefija – Trg Jakaba i Komora – Trg Sinagoge – Aleja Maršala Tita – Ferenca Sepa – Kosovska – Jovana Mikića – Majšanski put – Bose Milićević – Zmaj Jovina – Trg Sinagoge – TrgJakaba i Komora – Šandora Petefija – Trg Žrtava Fašizma. Cilj nam je da grad Subotica u budžetu za narednu godinu predvidi iznose za subvenciju građanima za kupovinu dvotočkaša, kako bi na taj način podstakla povećanje upotrebe ovog održivog prevoznog sredstva u našem gradu. Prikupljanje potpisa, kao i sama kampanja se nastavlja i nakon festivala, o čemu će javnost biti blagovremeno obaveštena.

16:30H – Art Bioskop Lifka

Tribina: POSLEDICE ZELENOG KAPITALIZMA PO GLOBALNI JUG (zemlje u razvoju)

KONCERTI:

HC/Punk day

20H

Tri kapljice (Novi Sad, SRB)

21H

Smrt razuma (Osijek, Novi Sad, Bečej, SRB, CRO)

22H

Otvoreni Prelom (Senta, SRB)

23H

KPAX (Beograd, SRB)

00H

Fiskalni račun (Bečej, SRB)

10. septembar (SUBOTA):

11H 

Volonterska akcija čišćenja spomenika NOB “Žubor života” na Paliću

16:30H – Art Bioskop Lifka

Projekcija dokumentarnog filma o antikolonijalnoj borbi naroda Afrike „Concerning violence“  i razgovor

18:00H – Art Bioskop Lifka

Osmatračnica i Kad mi dođemo na vlast – Zajedničko izdanje, podcast emisija uživo

ŽIVOTNA SREDINA NARODU!

KONCERTI:

Alternative/reggae music day

 20H

Ništa Mars (Subotica, Novi Sad, SRB)

21H

Mind sold out (Subotica, SRB)

22H

Revirgin (Čakovec, HR)

23:00H

Hornsman Coyote (Beograd, SRB)

00:00H

Bojana Bulatović Bo (Beograd, SRB)