Dečijem pozorištu dodeljene dve nagrade

Predstava “Ne idi daleko”, subotičkog Dečjeg pozorišta, koja je rađena po tekstu i u režiji Tamare Kučinović, dobila čak dve vredne nagrade od raznolikog žirija 29. Festivala ekološkog pozorišta za decu i mlade u Bačkoj Palanci. Publika Festivala je ovu predstavu ocenila visokom ocenom 4,88, a nagrađena je i za predstavu najbližu mladima.

Dečje pozorište je dobilo nagradu “Dobro drvo” za predstavu najbližu mladima, koju im je dodelio žiri mladih Dramskog studija “Proscenijum”, uz sledeće obrazloženje:

“Priča nas je izuzetno emotivno dotakla i skrenula pažnju na vrednost i značaj porodice. Ukazala jasno na strahote i besmisao rata čije posledice dovode do rušenja odnosa u porodici i prekida jednog nevinog, čistog, razdraganog detinjstva. Istovremeno, uz malo govora, pokretom i naracijom, uokvirenih muzikom, predstava je uspostavila odnos sa nama kao publikom i prenela nam jasnu poruku da se za prave vrednosti treba boriti, a da je najjače oružje ljubav.”

Stručni žiri u sastavu dramska pedagoškinja Ljubica Beljanski-Ristić, glumac-lutkar Jovan Caran i glumica Smiljana Marinković, odlučio je da predstavi “Ne idi daleko” dodeli i specijalnu nagradu za energiju kolektivnog duha. Svoju odluku stručni žiri obrazložio je sledećim rečima:

“Dečje pozorište Subotica predstavom ‘Ne idi daleko’ uspešno nastavlja da se ostvaruje kao savremeno i hrabro pozorište za decu i mlade, istražujući kako na polju forme, tako i sadržaja interdisciplinarno i kroz procese koji uključuju ansambl u nove pristupe rada na predstavi. Predstava, kroz priču o jednoj srećnoj porodici i uticaju rata na njen život, na snažan i emotivan način progovora o zajedništvu u okolnostima koje u nju unose i menjaju spoljašnji razarajući uticaji, ostavljajući tragove koji teško mogu da se izbrišu i vrate prethodno stanje jer zahtevaju vreme, veliko zalaganje, razumevanje, odgovornost, neodustajanje, međusobnu podršku i duboku potrebu da se ostvari željeno, da se očuvaju vrednosti i ne izgubi sopstveno delovanje i svest o svom životu u svetu koji ih okružuje i vremenu u kome žive. Predstava nam otkriva ekologiju duše, međuljudskih odnosa i preobražaj iz ličnog u društveni angažman. U punom smislu upućuje nas na prepoznavanje, snagu i hrabrost mladih generacija da budu pokretači promena.”

U predstavi „Ne idi daleko“ igraju Marko Vujević, Uroš Mladenović, Viktorija Palfi, Danka Balać, Stefan Orovec i Staša Blečić.