Akcija sadnje gelegunje na putu prema Starom Žedniku

Udruženje građana “Zelena oaza Subotice”, u subotu je sprovelo akciju sadnje drvoreda na putu prema Starom Žedniku. Oko 25 volontera pomoglo je u sadnji 300 mladih sadnica gelegunja do kružnog toka Y krak, a narednih dana zasadiće se još oko 200 stabala. U prethodnom periodu sprovedeno je markiranje prostora uz pomoć geometara iz Javnog preduzeća za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje, a zahvaljujući  javnom preduzeću “Putevi Srbije” kao upravljaču i kompaniji “Vojput” koja je zadužena za održavanje pomenutog putnog pojasa, odrađeno je košenje i priprema terena.

Subotnja akcija je prema rečima Mihajla Ždrnje, predsednika udruženja “Zelena oaza Subotice”, nastavak prošlogodišnjeg projekta sadnje na lokalnoj saobraćajnici prema naselju Palić i na potezu od Bolnice do izlaza iz Aleksandrova na Beogradskom putu. “Subotica jeste zeleni grad, poznata je po zelenilu i velikim krošnjama, ali to je onako uži deo grada, a ono što mi pokušavamo da uradimo, jeste da proširimo taj prsten zelenila, pre svega plan udruženja je povećanje pošumljenosti. Mi se baziramo na samim drvoredima zato što smo nažalost, uspeli da uspostavimo jedino moguće rešenje, a to je podizanje vetrozaštitnih pojaseva na lokacijama koje su pod upravljačima tih putnih pravaca, za koje smo ličnim kontaktima uspeli da pojednostavimo samu proceduru. U planu je sadnja parkovskog i šumskog dela, međutim tu je problem samo zemljište, za koje mora da se izvrši prenamena, ali i tu ima mala začkoljica, jer ima dosta poljoprivrednog i obradivog zemljišta, a samog zemljišta namenjenog za sadnju i pošumljavanje nema”, objašnjava Ždrnja.

U planu ovog udruženja je da se u narednih četiri do pet godina podigne oko 120 kilometara drvoreda. “Mi smo kao društvena organizacija uspeli da napravimo jedan lep model, gde smo uspeli da uključimo pre svega naše građane, a ono to je najvažnije, u obezbeđivanju sredstava za nabavku sadnog materijala smo uključili dosta društveno odgovornih kompanija i verujemo da će se taj broj povećati. Zadovoljni smo što smo napravili taj model, gde društveno odgovorne kompanije u ovoj akciji učestvuju sa svojim zaposlenima, sa čime smo uspeli da rešimo taj deo oko pošumljavanja”, ističe Mihajlo Ždrnja.

U narednom periodu fokus će se staviti na poslove oko održavanja i zalivanja stabala. “Apelujemo kod institucija koje bi trebalo da se bave sa tim što u gradu što van njega, da objedinimo i privatno, javno, volonterski i popravimo pošumljenost Subotice. Apelujemo na nadležne da putne pojaseve koji su u njihovoj nadležnosti kose čitavom širinom, jer mislimo da sa aspekta i tog vizuelnog utiska biće mnogo lepše kada je pokošeno, što će doprineti samoj čistoći prostora i smanjenju mogućnosti bacanja smeća od strane građana”, zaključio je Ždrnja.