Veliki uspeh reprezentacije Srbije u pecanju Black Bass-a

Na ovogodišnjem Svetskom prvenstvu „Black Bass 2022“, u pecanju “velikoustog grgeča” koje je održano na jezeru Muri u Sjedinjenim američkim državama, nedaleko od mesta Kolumbija u državi Južna Karolina, reprezentacija Srbije je od 25 zemalja zauzela visoko 4. mesto.

U razgovoru za nedeljnik Subotica danas, član srpske reprezentacije Aleksandar Popović iz Novog Sada, kaže da je svaka nacija učestvovala sa po tri dvočlane ekipe, koja je pecala iz svog čamca. Korišćene su sve vrste varalica, a takmičari su mogli da koriste najmoderniju tehnologiju po želji poput sonara, GPS-a, radio veze ili telefona. “Što se tiče našeg pecanja, jednostavno – dali smo sve od sebe, došli pet dana ranije, održali dva dodatna treninga pored dva zvanična, dobro se informisali o jezeru pre dolaska, trudili se da pronađemo mesta na kojima ima ribe, pecali na neko svoje iskustvo i intuiciju sa domaćih terena i zauzeli pomenuto 4. mesto, a da je bilo malo više sreće, možda bi kući doneli i neku medalju. Ali, s obzirom na neverovatno jaku i veliku konkurenciju osvojeno mesto je veliki uspeh za malu zemlju poput naše”, ističe Aleksandar.

Ovaj Novosađanin je na takmičenju pecao sa partnerom u ribolovu Jovanom Jodžom Lončarom i u sva tri dana svetskog prvenstva uspeli su da budu najbolji par u reprezentaciji, a trećeg dana osvojili su i titulu najboljeg par na svetskom prvenstvu. “Doneli smo na merenje tog dana 5 Bassova ukupno teških 19.3 lbs (skoro 9 kg), što je ujedno bio i drugi najveći ulov na prvenstvu. Na osnovu ta tri dana takmičenja, plasirali smo se i na 6. mesto na svetu u konkurenciji parova, a lično sam imao i to zadovoljstvo da ulovim i drugog najvećeg Bassa svetskog prvenstva u USA, teškog 7.2 lbs (3.26 kg), tako da će mi ovo prvenstvo ostati u zaista lepoj uspomeni, jer je to ujedno i moj najveći Bass do sada”.

Kako kaže, pecanjem je počeo da se bavi dosta rano, negde u petom ili šestom razredu. “Čim su roditelji počeli da me puštaju da idem sam na reku. Prvo sam kao i sva deca lovio na plovak, a kasnije sam prešao na varalice i tako pecam sve do sada. U mojoj porodici skoro da se niko nije bavio ribolovom, interesantno je da su svi bili lovci, tako da sam bio praktično samouk. Prvog Bassa sam ulovio, pa može se slobodno reći slučajno sada već davne 1992. godine i nastavio sam da ga pecam, a već par godina posle toga sam se specijalizovao i pecam već godinama samo njega”. Do sada je više puta osvajao prva mesta na raznim lokalnim i regionalnim takmičenjima u varaličarenju smuđa, štuke i Bassa, a od 2014. godine učestvuje u Bass Ligi Srbije i jedan je od osnivača tog državnog izbornog prvenstva. Dva puta je bio reprezentativac Srbije u lovu na Bassa, a pomenuti rezultat smatra najznačajnijim do sada. “Pecanje je za mene strast, hobi i posao jer sam ceo život okrenuo i podesio baš prema ribolovu. Punih 10 godina sam recimo bio novinar i uređivao dva ribolovačka časopisa, a poslednjih 14 godina radim u najvećoj kompaniji u Srbiji koja prodaje i distribuira ribolovački pribor. Dakle, živim za pecanje i od pecanja”.

Iako se pecanjem danas bavi mnogo ljudi, smatra da je broj ribolovaca u konstantnom padu, a ribolovačka populacija sve starija. “Ribolovu se odavno ne pridaje dovoljno velika važnost, niti on dobija dovoljan medijski prostor. Nekada smo u Srbiji imali čak 5 ili 6 ribolovačkih časopisa koji su izlazili u isto vreme, a sada imamo samo jedan. Isto je i sa TV emisijama o ribolovu i slično. Ali, nadam se da će se to vremenom ipak promeniti i krenuti na bolje”, ističe Aleksandar Popović.

Na pitanje šta je potrebno da jedan pecaroš poseduje kako bi bio uspešan u tom sportu, kaže: “Potrebno je samo nešto malo pribora, dobra volja, slobodno vreme i naravno dozvola za ribolov. Uspeh je relativna stvar, zavisi šta koga čini srećnim. Neko uživa da učestvuje na takmičenjima, a neko prosto uživa što je u prirodi i na svežem vazduhu. Naravno, uvek je lepo i kada se nešto ulovi, ali većini nas to nije primarna stvar. Jednostavno, uživamo u svemu tome i vraćamo ribu nazad da poraste i da je ponovo možemo upecati. Dakle, pronađite sebe u ribolovu i ustanovite šta je to što vas čini srećnim”.

Pecanje je, naglašava jako dobra stvar, jer se puno vremena provodi u prirodi, na suncu i svežem vazduhu, a to je mnogo bolje i zdravije nego igranje igrica ili boravak po kafićima i drugim zadimljenim prostorima. “Krenite na pecanje, jer ćete se garantujem bolje osećati, biti zdraviji i u mnogo boljoj formi. Ne kaže se u narodu džabe da „onaj gore ne računa dane provedene u ribolovu“, poručuje Aleksandar.