FK “TSC” obeležava 110 godina postojanja

Bačkotopolski fudbalski klub “TSC”, jedan od najstarijih fudbalskih klubova u našem regionu, ove godine obeležava 110 godina postojanja. Povodom ovog značajnog klupskog jubileja, prvi tim TSC-a nosiće ubuduće nove dresove, dizajnirane u čast svih koji su u prethodnim decenijama doprineli razvoju kluba.

Naš klub gradile su generacije i generacije, sanjajući da će jednog dana dospeti u elitno takmičenje naše zemlje i da će ići i dalje od toga. Svima koji nas vole i prate, čestitam ovaj rođendan i obećavam da ćemo nastaviti da i dalje vredno radimo i ulažemo u budućnost fudbala na ovom prostoru, izjavio je predsednik TSC-a Janoš Žemberi.

Klub je formiran 1912. a zvanično postoji od 1913. godine pod imenom Topolski Sportski Club (TSC). Tokom godina nekoliko puta je menjao ime,  zvao se  ”JAK”, Jugoslovenski Atletski Klub, potom u Egység, pa Topolya, da bi 1974. godine pod imenom FK “AIK Bačka Topola” ušao u II Saveznu ligu SFRJ i uspešno se takmičio u njoj. Povodom proslave jednog veka od osnivanja, 2013. godine klub vraća svoj prvobitni klupski naziv, a istorijski uspeh ostvario je u sezoni 2018/2019. osvajanjem prvog mesta u Prvoj ligi Srbije i plasmanom u Superligu Srbije. Debitantsku sezonu u najjačem rangu takmičenja 2019/20. TSC završava na 4. mestu tabele i plasmanom za Ligu Evrope.

U drugom kolu kvalifikacija odigran je čuveni meč TSC-FCSB iz Rumunije na kojoj je postignuto čak 12 golova. 2021. godine, klub dobija nov stadion TSC Arenu, najsavremeniji stadion u Srbiji, koji ima 4.500 sedišta i prema UEFA standardima, ovaj stadion je kategorije 3, što znači da može biti lokacija za međunarodne utakmice. Tokom svoje duge istorije, TSC je dao mnoge dobre igrače od kojih se neki i trenutno takmiče u klubovima svetskog ranga.

U klubu iz Bačke Topole ponikli su i igrali mnogi fudbaleri, među kojima su Laslo Lerinc, Zvezdan Terzić, Zlatko Krmpotić, Nikola Žigić, Andrija Kaluđerović, Norbert Kenjveš kao i sadašnji reprezentativac Srbije Dušan Tadić.