Svojim podaničkim ponašanjem koalicija SNS-SVM obesmislila zvanje Počasnog građanina

U trenutku dok su u Velikoj većnici odbornici Skupštine grada raspravljali o predlogu gradonačelnika Stevana Bakića da predsedniku Aleksandru Vučiću bude uručeno priznanje “Počasni građanin”, predstavnici Stranke slobode i pravde, Narodne stranke, Pokreta slobodnih građana i Ekološkog ustanka su ispred Gradske kuće izveli performans, noseći natpise sa razlozima zašto predsednik Vučić ne treba da dobije pomenutu nagradu.

U nastavku pročitajte saopštenje za javnost koje je upućeno povodom proglašenja Aleksandra Vučića za počasnog građanina Subotice.

Dragi sugrađani, na žalost, danas smo svedočili velikoj sramoti, kada je velika većina odbornika u gradskoj skupštini, na predlog Stevana Bakića, glasala  da Aleksandar Vučić bude proglašen za “Počasnog građanina” Subotice.

Ovo zvanje se dodeljuje osobama koje su dale značajan doprinos društvenom životu određenog lokaliteta. Dodela titule „Počasni građanin“ je izraz zahvalnosti i uvažavanja. To je najviše priznanje koje pojedinac može da dobije od jedinice lokalne samouprave za izuzetne doprinose opštini, državi, nekad čak i čitavom čovečanstvu. Njega treba dodeljivati samo u izuzetnim okolnostima i na osnovu konsenzusa da se radi o nespornom slučaju.

Uzimajući u obzir gore navedeno Stranka slobode i pravde smatra da je ova odluka sramotna i ponižavajuća za sve stanovnike Subotice, i zato od gradske skupštine traži objašnjenje kako se Aleksandar Vučić našao u toj ulozi jer upravo on je dozvolio sledeće:

  • Plate Subotičana su manje za 10.000 dinara od republičkog proseka a za 5.000 dinara od vojvođanskog proseka plate;
  • Za jedanaest godina “vladavine” zadužio je građane Srbije za preko 20 milijardi evra što je 3.067 evra po glavi stanovnika ili u prevodu svako Subotičko domaćinstvo danas zbog njegove “uspešne” ekonomske politike dodatno duguje 8.500 evra;
  • Zahvaljujući njegovoj politici “mira i stabilnosti”, te praznim obećanjima Subotica je ostala bez skoro 20.000 stanovnika;
  • Korupcija i kriminal u našem gradu zastupljeni su u svim segmentima, pre svega u javnim preduzećima a kao jedan od primera je trenutno aktuelno uništavanje Suboticatransa, gde smo bili svedoci raznih afera a samo sa jednim ciljom,  prodaja za već poznatog kupca;
  • Podobni  kadrovi su na funkcijama i zbog svoje nestručnosti i samo zahvaljujući partijskoj knjižici ugrožavaju zdravlje i bezbednost građana, a prevashodno dece. Samo jedan od primera naše tvrdnje je incident sa hlorom koji se dogodio na bazenu Prozivka.
  • Naoružane grupacije marširaju i izazivaju oružane sukobe u pograničnim područjima, zbog čega građani Subotice žive u konstantnom strahu i nemaju zaštitu institucija.
  • Neistomišljenike, nepodobne građane sa stavom, nazivaju pogrdnim imenima, a pri tom ne primećuju da se ovakvim ponašanjem odlikuje njihovo vaspitanje tj. nevaspitanje. Da podsetimo diploma se može kupiti, ali vaspitanje nikad.
  • Putevi u gradu i prigradskim mestima su u jako lošem stanju, rupe su na svakom koraku, nezaštićeni pružni prelazi, istrošena horizontalna signalizacija samo su neki od primera gde se građanima Subotice ugrožava bezbednost na ulici i u saobraćaju.
  • Prisvajanjem građanskog prava u lično pravo poništio je institucijama uloge, napravio privatnu državu gde u gradovima i opštinama vladaju lokalni šerifi. To je dovelo do toga da nemamo nezavisne institucije, nemamo zakone u kojima građani mogu bez učešća izvršne vlasti efikasno da ostvare svoja prava, jer je jedan čovek pomislio da je on zakon.
  • Bezbednost dece se zanemarila i to u takvoj meri da u ustanovama koje treba da im budu drugi dom nemaju pitku vodu, truju se glodacidima zbog neadekvatne upotrebe istih, razvija se vršnjačko nasilje, a i samo građevinsko stanje zgrada i igrališta za njih predstavlja veliku opasnost zbog oronulosti i neispravnosti.
  • Realizuju se državni unosni poslovi za određene, po pravilu uvek vlastima bliske,  gde se unapred zna ko će dobiti posao, pod kojim uslovima i ceni, realizuju se namešteni tenderi gde se u većini slučajeva pojavljuje samo jedan ponuđač.
  • Deca Subotice nemaju pravo na besplatne udžbenike, za to sredstava ne postoje, ali za Akva park koji nikako da se otvori i u više navrata mu je povećan budžet ima i dodatnih novčanih sredstava skoro bez limita.
  • Dozvolio je operaciju gušenja medijskih sloboda koja se ogleda u činjenici da vlast obilato finasijski nagrađuje medije koji su joj bliski, dok one koji joj nisu po volji na različite načine uništava – od finansijskog iscrpljivanja do pretnji ličnoj bezbednosti. Informacije se objavljuju selektivno a danas za rad u medijima dovoljno je biti podoban.

Ako su ovo razlozi za dobijanje titule Počasnog građanina u stilu koji gotovo uvek čujemo od Stevana Bakića kažemo: Stidite se odbornici, stidi se Stevane Bakiću!