Pokret za preokret: Izgradnja infrastrukture ne odvija se u skladu sa generalnim regulacijama

Svedoci smo još jednog javašluka Srpske napredne stranke i njihovih satelita da se izgradnja infrastrukture, poput puteva, mostova, železničkih koridora, podvožnjaka ne odvija u skladu s generalnim regulacijama prostornog plana i projekata. Umesto da sledi zakonske procedure, projekat brze pruge od Beograda do Budimpešte se dodeljuje bez raspisanog tendera, po „burazerskoj liniji“ prijateljima iz Kine. To dovodi do problema poput pucanja tek sagrađenih mostova, jer se naglašava brza realizacija radi političkih interesa, a da se pri tome ne vodi računa o stručnosti izvođača radova. Poslovica „Drži bure vode, dok majstor ne ode“ postaje opisna za trenutno stanje tek puštenog nadvožnjaka pred same izbore.

Nepoštovanje zakona o javnim nabavkama i nedostatak transparentnosti u izgradnji infrastrukturnih projekata predstavljaju ozbiljne pretnje integritetu javnih investicija. Ovakav pristup postavljanju prioriteta i dodeli ugovora o izvođenju radova može imati ozbiljne posledice po bezbednost građana i kvalitet infrastrukture koja se gradi.

Građani zaslužuju da se javni projekti sprovode u skladu sa zakonom i najvišim standardima stručnosti. Nedostatak konkurencije i transparentnosti u izboru izvođača ne samo da dovodi do mogućih finansijskih zloupotreba, već i ugrožava dugoročnu održivost izgrađenih objekata. Građani imaju pravo da budu informisani i učestvuju u procesima koji utiču na njihovu budućnost, stoji u saopštenju Pokreta za preokret.

Komentari: 0

Vaša email adresa neće biti prikazana. Obavezna polja su označena sa *