Izborna lista „Fokus – Republika“ zadovoljna izbornim rezultatom

Iz Demokratske zajednice Hrvata zahvalili su se svim Hrvaticama i Hrvatima koji su svojim glasom podržali izbornu listu „Fokus – Republika“ u XI. Izbornoj jedinici, na izborima za XI. Saziv Hrvatskog sabora. Izbornu listu „Fokus – Republika“ u XI. Izbornoj jedinici listom su činili kandidati iz Republike Srbije, a nosilac je bio doktor Tomislav Stantić.
Demokratska zajednica Hrvata ostvarila je svoj cilj, plasirajući se kao druga, osvojivši više glasova nego sve ostale, lošije plasirane liste, zajedno. Kratku kampanju obeležili  su nemogući uslovi i nedostatak finansijskih sredstava.  Prijateljsku komunikaciju sa biračima suprotstavili smo kampanji naših oponenata,  finansiranu sredstvima iz Republike Hrvatske, stavljenim u funkciju kampanje „sendvič-autobus-ucena-poniženje“.
Koalicija „Fokus-Republika“ za samo četiri meseca od osnivanja uspela je da osvoji jedno mesto u Saboru Republike Hrvatske, i tako postane parlamentarna stranka. Imajući u vidu izuzetno složenu raspodelu mandata u XI. Sazivu Hrvatskoga sabora, ovaj jedan mandat može se pokazati veoma značajnim.
Najvažniji benefit, po ukupne demokratske procese u hrvatskoj zajednici u Republici Srbiji, međutim, jeste činjenica da su ovdašnji Hrvati, prvi put, imali mogućnost glasati između dve različite liste na izborima za Hrvatski sabor na kojima su se nalazili kandidati iz Republike Srbije. Dve liste, sa izrazito različitim političkim i javnim habitusom, vokabularom, kulturom komunikacije, vrednostima koje promoviše i politikama koju sprovodi jer pre svega, kakvi su to izbori na kojima se kandiduje samo jedna lista?, stoji u saopštenju Demokratske zaednice Hrvata.

Komentari: 0

Vaša email adresa neće biti prikazana. Obavezna polja su označena sa *