Učenici OŠ “Kizur Ištvan” vicešampioni Međuopštinskog takmičenja u programiranju dronova

Na Međuopštinskom takmičenju u programiranju dronova “Znanjem za budućnost”, koje je nedavno održano u Novom Sadu, učenici Osnovne škole “Kizur Ištvan” su među 15 ekipa osvojili drugo mesto. Pored njih, učestvovale su još četiri ekipe iz Hajdukova, Palića i Tavankuta, koja je zauzela treće mesto.

Zoran Vujković, nastavnik tehničkog obrazovanja i informatike, objašnjava da je ovo prvi put da se organizuje jedno ovakvo takmičenje, s obzirom na to da je pre dve godine većina škola u Srbiji dobila na poklon dronove od Rotary kluba, a takmičenje je bilo namenjeno upravo učenicima koji su se u protekle dve godine pripremali za isto. “Dronovi su interesantni jer mogu da se voze, zbog čega ih deca vole, mogu i da se programiraju u programskim jezicima, a pošto mi u 5. razredu učimo blokovski programski jezik, a od 6. do 8. razreda Pajton program, deca na ovaj način mogu da primene svoje znanje iz programiranja”.

Zoran Vujković dodaje da, imajući u vidu da dronove u nastavi primenjuju dve godine, reč je o prilično novim nastavnim sredstvima, a imaju i nekoliko robota koje koriste redovno na časovima. “Ovo je prvi put da smo se “digli sa zemlje” i da trebamo programirati u 3D okruženju, da se izbegavaju plafoni i zidovi i da se dronovi kreću svuda po učionici. S obzirom na to da su oni dosta sigurni i precizni, koriste se i za let unutra, dakle ne možemo da ih koristimo napolju. Danas se manje – više sve kontroliše preko računara, od frižidera, automobila i dobro bi bilo da ih deca nauče i da iskoriste sav potencijal koji dronovi imaju, jer većina poslova koje ih očekuju u budućnosti danas još ne postoje, ali mislim da je programiranje jedan vrlo važan način, ne samo da nauče da programiraju, već i da algoritamski rešavaju probleme i da na kraju dobiju konačno rešenje”.

Ekipu OŠ “Kizur Ištvan” pod nazivom “Schogettens”, činili su učenici 5. i 7. razreda, Miona Marić, Jovana Roganović, Katarina Borenović i Danilo Živkov. Takmičenje se sastojalo od tri različita zadatka, a pre takmičenja svaka ekipa dobila je papir na kojem su se nalazila tri tekstualna zadatka i sa strane skicirane putanje po kojoj dron treba da se kreće.

“Prva misija zahtevala je od nas da upravljamo dronom putem aplikacije koja se nalazi na našem telefonu, a naš zadatak je bio da pređemo zadatu putanju za koju se meri vreme. Na sledećoj misiji morali smo da dron isprogramiramo u programskom jeziku Pajton, a kako bi uspešno uradili ovaj zadatak, morali smo da uzmemo mere čitave putanje, a poslednji treći zadatak zahtevao je da isprogramiramo dron u aplikaciji Dronbloks, a kao i prethodna dva zadatka i ovaj smo odradili sa maksimalnim brojem poena. Pre samog takmičenja, kako bi bili uspešniji i brži, podelili smo zadatke međusobno, najpre je Katarina uz pomoć Danila uzela mere čitave putanje, a kada smo prešli na programiranje, Katarina i Jovana su overile programe u programskom jeziku, a na kraju kako bi osigurali dodatnu preciznost, proverili smo kodove kako bismo se uverili da su tačni. Najvažnije kod ovog takmičenja je to da postoji timski rad, mi kao tim veoma dobro funkcionišemo, a ključ toga jeste podela zadataka i da svako radi u čemu je najbolji”, kaže učenica 7. razreda Miona Marić.

“Ovo takmičenje mi se svidelo zato što mi je prvi put da učestvujem na nekom višem rangu sa starijim razredima i da svoje iskustvo u programiranju testiram. Ovo republičko takmičenje je za mene važnije, jer će na njemu učestvovati učenici iz cele države, a ne samo iz okolnih mesta”, dodao je najmlađi član ekipe, učenik 5. razreda Danilo Živkov.

Republičko takmičenje u programiranju dronova održaće se 22. aprila u Beogradu.