Hemijsko-tehnološka škola otvorila vrata budućim đacima

Hemijsko-tehnološka škola organizovala je manifestaciju “Otvorena vrata”, u okviru koje su učenici i nastavnici budućim đacima predstavili školu, obrazovne profile, učionice i kabinete u kojima se odvija nastava, a osmaci su imali priliku da prisustvuju i brojnim sadržajima koji su za tu priliku bili pripremljeni.

“Želeli smo da naše buduće đake upoznamo sa načinom rada i funkcionisanjem škole. U laboratorijama, kabinetima i radionicama, nastavnici i učenici su pripremili određene sadržaje, kako bi osnovcima približili svoju struku i budući posao za koji bi se školovali”, kaže Jadranka Vojnić Purčar, pomoćnica direktora.

Prema njenim rečima, u školskoj 2023/2024. godini, planiran je upis 270 učenika u šest odeljenja na srpskom i tri na mađarskom jeziku, a upis će se vršiti i na pet obrazovnih profila po dualnom modelu obrazovanja. “Na srpskom jeziku to su tehničar za hemijsku i farmaceutsku tehnologiju, tehničar za operativnu forenziku, veterinarski tehničar, a učenici koji upišu smerove tehničar – modelar odeće, pekar, prehrambeni tehničar i vinar-vinogradar, nastavu će pohađati po dualnom modelu, dok će se na mađarskom nastavnom jeziku upisati tri odeljenja, tehničar za operativnu forenziku, tehničar-modelar odeće i poslastičar”.

Zahvaljujući Ministarstvu prosvete i Lokalnoj samoupravi Grada Subotice, obezbeđena su sredstva za izgradnju Veterinarske stanice pri ovoj školi, koja bi od septembra trebalo da bude u funkciji. “Naši veterinarski tehničari, oni koji su to sada i oni koji to tek treba da budu, moći će da održavaju vežbe i praktičnu nastavu, a takođe je započeta realizacija regionalnog Challenge fonda, naša škola je u tom projektu i on nam je odobren, tako da su započeti i tenderi da se pokrene Javna nabavka za opremanje i adaptaciju jedne učionice, a biće realizovana i nabavka mašina u vrednosti od 200 hiljada eura za pekare i poslastičare i ovom prilikom želim u ime škole da se zahvalim našim poslodavcima koji su nam izašli u susret i usmerili nas koju opremu i mašine da izaberemo, kako bi naši učenici nakon školovanja mogli direktno da se zaposle i rade kod njih”, istakla je Jadranka Vojnić Purčar.

Takođe, Hemijsko-tehnološka škola je u procesu sticanja statusa Trening centra, a u narednom periodu očekuju se informacije o daljoj realizaciji tog projekta. Hemijska škola je srednja stručna škola koja obrazuje učenike na četiri područja rada, na srpskom i mađarskom nastavnom jeziku.