Dodelom nagrada i priznanja završen je kviz “Mreža čitanja”

U Gradskoj biblioteci juče je održana svečana dodela nagrada i priznanja učenicima tri subotičke srednje škole koji pohađaju nastavu na hrvatskom jeziku, koji su protekle školske godine učestvovali u kvizu znanja i kreativnosti “Mreža čitanja”. Ove godine tema je bila “U mreži savremenih hrvatskih pisaca”, imajući u vidu da je Hrvatska 2021. godinu proglasila za godinu čitanja, a učesnici su imali zadatak da pročitaju književna dela autora Jerka Mihaljevića “Putar i parizer”, Marine Vujčić “Susjed” i Jurice Pavičića “Crvena voda”.

“Mi smo prezadovoljni ovogodišnjim kvizom “Mreža čitanja”. Iako je Corona više od dve godine kod nas aktuelna, mi nismo imali problem sa decom koja će se prijaviti na ovo takmičenje. Imali smo prijavljeno više od 20-toro dece, na prvom nivou ih se pojavilo 19, što je jako dobar broj koji svake godine raste i predstavlja jedan kontinuitet, jer srednjoškolci su jedna posebna i specifična kategorija jer ih je teško zainteresovati i oni nemaju neku veliku korist od ovog kviza. Smatram da je to proizašlo iz višegodišnjeg kontinuiranog rada nas u Biblioteci, jer su to deca koju smo viđali u kvizovima “Čitam i skitam” i “Čitanjem do zvezda” za osnovne škole, koji su stasali u generaciju poluzrelih osoba koje znaju šta hoće i ne sramote se čitati, vole to da rade, kritički čitaju, ali su oni to pročitali i razgovarali o tome”, ističe Bernadica Ivanković, bibliotekarka u Gradskoj biblioteci Subotica.

U kvizu su učestvovali učenici Gimnazije “Svetozar Marković”, Politehničke i Medicinske škole u dve kategorije. Dva učenika iz Politehničke škole bila su zadužena za pripremu multimedijalnog zadataka, a ostalih 17 su se nadmetali u kvizu znanja i iz kruga u krug morali su pokazati određeno znanje. Na prvom školskom takmičenju trebali su imati 65 odsto tačnih odgovora, a kako bi se plasirali na regionalni nivo, bilo je potrebno deset više.

“U kvizu je učestvovalo ukupno 406 učenika iz Srbije i Hrvatske, od kojih je 19 iz Subotice. Urađeno je 20 multimedijalnih zadataka, a na nacionalno takmičenje, u koje se plasiralo 248 učenika, 9 srednjoškolaca je bilo iz našeg grada, od kojih su dve, Božana Vujačić i Ana Mihajlović iz Medicinske škole zauzele 35. i 36. mesto. Grad Subotica generalno ima veliki broj kvizova i takmičenja i mi radimo mnogo na popularizaciji knjige i čitanja. Jedan je od retkih gradova koji ima Tinejdžerski čitateljski klub, koji je zbog Corone prestao sa radom, ali od jeseni planiramo ponovo da ga aktiviramo i mislim da naš grad može biti ponosan, jer ima jedan veliki procenat dece koja hoće, mogu, žele, koja razmišljaju, čitaju, čime će postati ljudi koji misle”.

Kviz “Mreža ćitanja” organizuje Hrvatska mreža školskih bibliotekara, a u Subotici su ga realizovali Gradska biblioteka i Novinsko – izdavačka ustanova „Hrvatska riječ”.