Večeras na Paliću počinje 30. Festival evropskog filma

Jubilarni 30. Festival evropskog filma Palić, biće otvoren večeras u 21 čas na Letnjoj pozornici. Na otvaranju će našem proslavljenom glumcu Bogdanu Dikliću, biti uručena nagrada „Aleksandar Lifka“ za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji. Uz Bogdana Diklića, ovogodišnji dobitnici nagrade „Aleksandar Lifka“ su reditelj Andreas Drezen, u kategoriji inostranih stvaralaca i glumac Nikola Ristanovski iz Severne Makedonije u regionalnoj kategoriji. Multimedijalna umetnica Marija Kanjas dobitnica je ovogodišnje nagrade „Underground spirit“, koju Festival evropskog filma Palić dodeljuje za izuzetan rad na polju nezavisnog filma. Glavni takmičarski program nakon svečane ceremonije otvoriće projekcija filma „Madam Di Bari“, rediteljke Majven.

Glavnu takmičarsku selekciju ovogodišnjeg Festivala evropskog filma Palić čine filmovi “Crveno nebo” Kristijana Pecolda, “Seneka: O stvaranju zemljotresa” Roberta Švenkea, “Zarobljen” Vasilisa Kacupisa, “Tri hiljade numerisanih delova” Adama Časija, “Zemlja kratkih rečenica” Hele Jof, “Preeksponirano” Eleonore Veninove, “Ingeborg Bahman – Putovanje u pustinju” Margarete Fon Trote (van konkurencije), “Nula kalorija” Džesike Hausner, “Stari hrast” Kena Louča, “Savršeni dani” Vima Vendersa (van konkurencije), “Madam Di Bari” rediteljke Majven i “Zaštita pre svega” Pavla Vučkovića (van konkurencije).

U takmičarskoj selekciji programa „Paralele i Sudari” biće prikazani filmovi: “Voli polako” Marije Kavtaradze, “Ugljenik” Jona Borsa, “Živi svetac” Tinatin Kajrišvili, “Hladan poput mermera” Asifa Rustamova, “Embrion-larva-leptir” Kirosa Papavasiloua, “Voliš li me?” Tonje Nojabrove, “Hleb i so” Damjana Kocura, “Svakodnevni propusti” Kristine Grosan, “Moć” Maćaša Priklera, “Sestre” Linde Olte, i “Penal i seksualni život Ane Đ.” (van konkurencije).

Skoro me je neko pitao šta bih odgovorio da me je pre 30 godina neko pitao da li ovaj festival može da dođe do brojke od 30, kao iz puške sam odgovorio “Da, može”. Ne možete da radite nešto ako u to ne verujete. Te 1992. godine vreme je bilo za štošta, a najmanje za pravljenje međunarodnog filmskog festivala, jer mi smo u julu imali taj ogledni festival, tada su nam uvedene i sankcije, pri tom festival je od samog početka bio međunarodnog karaktera i kada vi sada pogledate istoriju festivala u 30 godina, ima nekoliko bitnih tačaka koje su, rekao bih, odredile naš festival da svih ovih godina i ostane i opstane. Ovaj festival je sastavljen iz dobrih poteza koji su bili u pravom trenutku, jer mislim da je ova sredina i publika upravo mogla da se susretne sa tom količinom evropskih filmova iz brojnih država. Stvari u kulturi su se kidale najlakšom i najvećom mogućom brzinom, ali su se i vraćale, rekao je Radoslav Zelenović, direktor festivala.

Tokom trajanja festivala, na programu će biti filmovi u još devet selekcija: Mladi duh Evrope, Severna Makedonija u fokusu, Novi mađarski film, Novi evropski dokumentarci, Eco dox, Omaž dobitniku Underground Spirit nagrade, EFA Shorts, Selekcija filmova sa Žigmond Vilmoš festivala, selekcija studentskih filmova. Na programu će biti i i nekoliko filmova u okviru specijalnih projekcija.

„Imamo sreću da smo uspeli da dogovorimo naslove koji će obeležiti ovu godinu, a neki filmovi će ostati zabeleženi i u tom lancu evropske kinematografije kao ostvarenja koja nisu igrala samo jedno leto i da je prilika da ih vidimo i premijerno, ne samo u Srbiji, već i u regionu bivše Jugoslavije, ali da svakako donosimo nešto što pravi i pomera granice. Glavni takmičarski program ove godine bukvalno opravdava svoj naziv i u njemu imamo nešto što će svakako biti mamac u ovim letnjim danima za Subotičane. Imamo super program, pozivamo naše sugrađane da dođu, kako na Letnju pozornicu, tako i u bisokop “Abazija”, ovo je subotički festival koji se dešava na Paliću, mi iz Subotice i kolege iz Beograda promovišemo Palić kao lokaciju, ali definitivno je to nešto što je obeležje ne samo Palića i Subotice, nego i čitavog regiona“, istakao je Miroslav Mogorović, programski direktor FEF Palić.

U pratećem programu festivala biće održana Radionica mladih kritičara, MIOB radionica za društvene medije, Ekološka panel diskusija “Posledice upotrebe municije sa osiromašenim uranijumom u NATO agresiji 1999. godine – inspiracija za kinematografe”, izložba “Tragovi jednog vremena – Filmski plakat 1980-1989.”, izložba “Mija Aleksić – biti glumac” povodom stogodišnjice rođenja ovog velikana naše glume, izložba plakata Festivala evropskog filma Palić od petog do 30. izdanja manifestacije, izložba “Momenti festivala”, panel Mreže kinoprikazivača Srbije, i promocije knjiga, kao i bogat muzički program. Biće predstavljena i dva festivala:  Karlovci Film Festival i ABIFF – Međunarodni filmski festival animacije iz Bukurešta. Na festivalu će biti dodeljene nagrade AFIFS za nabolji srpski film i za najbolji film u srpskoj manjinskoj koprodkciji u prošloj godini, pod pokroviteljskom Filmskog centra Srbije.

Trudićemo se da Palićkoj publici koja je vrlo posebna i mislim da zauzima jedno od najviših mesta na srpskoj, ali i na regionalnoj festivalskoj sceni, prikažemo najrelevantnija filmska ostvarenja i brojne prateće programe koje obeležavaju naš festival. Festival se odvija pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, Grada Subotice i Medija podprograma “Kreativne Evrope”, kao i uz podršku Filmskog centra Srbije, dodao je Ilija Tatić, direktor Otvorenog univerziteta.

Cena jednodnevne ulaznice za dva filma Takmičarskog programa je 300,00 dinara. Ulaznice za Takmičarski program mogu se kupiti na blagajni Letnje pozornice od 15. do 21. jula od 20 časova do početka prvog i drugog filma. U slučaju loših vremenskih uslova, filmovi takmičarskog programa će se prikazivati u bioskopu Eurosinema (Otvoreni univerzitet Subotica, Trg cara Jovana Nenada 15) u predviđenom terminu. Cena jednodnevne ulaznice (dve projekcije) za reprize Takmičarskog programa je 200,00 dinara. Ulaznice za reprize mogu se kupiti na blagajni bioskopa Eurosinema (Otvoreni univerzitet Subotica) sat vremena pre početka projekcije (jedna je u 12.00 a, druga projekcija u 14.00). Cena jednodnevne ulaznice za 2 filma takmičarske selekcije Paralele i sudari je 200,00 dinara. Ulaznice za program Paralele i sudari mogu se kupiti na blagajni bioskopa Abazija na Paliću pola sata pre početka projekcije. Ulaz na sve ostale festivalske projekcije je besplatan. Program festivala detaljnije možete pogledati na zvaničnoj internet stranici festivala.