U ponedeljak, 24. oktobra počinje 8. Jesenji festival jevrejske kulture

Jesenji festival jevrejske kulture, održaće se po 8. put od 24. do 30. oktobra na nekoliko lokacija u Subotici.

Program počinje u ponedeljak, 24. oktobra otvaranjem izložbe “Judaika”, koja predstavlja naziv za muzejske zbirke koje sadrže ritualne predmete od tekstila, srebra i prirodnih materijala koji se koriste u sinagogalnim i kućnim obredima. Ova izložba osmišljena je u saradnji sa Istorijskim muzejom iz Beograda i biće postavljena sve do 04. novembra u Gradskom mizeju. Drugog dana festivala, u utorak, 25. oktobra od 19 časova održaće se koncert kantora Nikole Davida, a njega će na orguljama pratiti Subotičanin Kornelije Vizin.

U sredu, 26. oktobra u Gradskom muzeju od 18 časova biće održana projekcija svedočenja Marike Perčić, naše sugrađanke koja je preživela Holokaust. U četvrtak, 27. oktobra u Sinagogi će koncert održati grupa koju prevodi pozorišni reditelj i kantor beogradske Sinagoge Stefan Sablić, a ovaj put će publika imati priliku da čuje pesme sa novog albuma na kojem su prikupljene najbolje sefardske ljubavne pesme sa Balkana. U subotu, 29. oktobra u pozorištu “Kostolanji Deže” biće izvedena predstava “Gospođa Roza”. Glavnu ulogu igra naša poznata glumica Jelisaveta Seka Sablić, a pored nje igraju i Mladen Andrejević, Bojan Dimitrijević i Miloš Klanšček. Predstava je napravljena po romanu “Momo, zašto plačeš”. Festival se zatvara u nedelju, 30. oktobra koncertom “Pevati iz srca” kantora Gergelja Nogradija iz Budimpešte, uz nastup Judit Klein i Krištofa Pancera na orguljama i klaviru.

“Kao što znate svi programi festivala su besplatni, a za koncerte i pozorišnu predstavu ulaznice će se deliti u četvrtak i petak, u ulazu jevrejske Sinagoge od 10 do 12 i od 15 do 17 časova. Zahvaljujemo se lokalnoj samoupravi na podršci u organizovanju ovog festivala i našim partnerima na obezbeđivanju prostora za sve programe festivala”, rekla je Branka Banjanin ispred Jevrejske opštine.

“Jesenji festival jevrejske kulture je u međuvremenu postao jedno od prepoznatljivijih kulturnih dešavanja u našem gradu i mi pokušavamo da tu tradiciju i dalje održavamo, odnosno da je proširimo i što se tiče trajanja, a i u smislu kvaliteta. Sva dešavanja imaju jevrejsku konotaciju, bilo da se radi o temi koja je na repretoaru ili izvođaču koji je na sceni. Mi smaramo da je ovaj festival važan događaj u životu Subotice, zato što doprinosi koloritu i prepoznatljivosti ovog multientičkog grada i mi pokušavamo da taj trend proširimo i na ostale koji bi mogli da daju nešto što bi potvrdilo ili još više proširilo da je Subotica grad gde se lepo živi i gde svi narodi žive jedan sa drugim”, naglasio je Robert Sabadoš, predsednik Saveza jevrejskih opština u Srbiji.