Američki ambasador Kristofer Hil boravio u dvodnevnoj poseti Subotici

Nj. E. ambasador Sjedinjenih američkih država u Republici Srbiji Kristofer Hil, boravio je u dvodnevnoj poseti našem gradu. Tom prilikom, sastao se sa gradonačelnikom Stevanom Bakićem, dr Balint Pastorom, predsednikom Skupštine grada i predstavnicima Jevrejske opštine, u okviru koje je posetio i Sinagogu.

dr Balint Pastor, predsednik Skupštine grada, istakao je da mu je bila velika čast što je u Gradskoj kući imao priliku da ugosti Nj. E. Kristofera Hila, kojeg su kako ističe, pre svega zanimale teme o investicijama, turizmu i kulturi. Pastor naglašava da je u razgovoru sa ambasadorom rekao da istorijsko pomirenje između srpskog i mađarskog naroda koje je postignuto pre 10 godina, predstavlja presedan u nekim drugim relacijama i ono što su uspeli da postignu Srbi i Mađari, to dokazuje da problem nije ni u jednima ni u drugima i da bi to trebalo da postignu i sa drugim narodima.

“Sve to je doprinelo tome da mi sada ne treba da govorimo o nekakvim konfliktima i ružnim stvarima, nego da možemo da zajednički gradimo infrastrukturu i da stvaramo bolje mesto za život kako u Srbiji, tako i u Subotici i Srbima i Mađarima i svima koji sa nama žive. Govorio sam o tome da će Savez vojvođanskih mađara biti deo vladajuće većine, o tome koja su naša stremljenja i ciljevi, a dosta vremena u razgovoru smo posvetili i Subotici, pre svega o komparativnim prednostima našeg grada, nešto malo o privredi, kulturi, a najviše o turizmu, o tome da Subotica treba da bude među prvim destinacijama u sferi srpskog turizma i da za to imamo sve preduslove, a razgovarali smo i o razvoju Palića i šta sve treba da se uradi da bismo vratili stari sjaj Paliću. Ja sam ambasadora zamolio da nam pomogne u tome da potencijalni investitori iz SAD-a saznaju za naš grad i Palić i da dođu ovde da investiraju, jer ima u šta da se investira, a tu ne mislim samo na neke velike investicije sa fabrikama, nego ukoliko neko želi da sačuva neku staru građevinu i otvori neki kafić, restoran ili hotel, mislim da Subotica to itekako zaslužuje i da i Subotica i Palić mogu da budu odlična mesta za ulaganje”, rekao je Pastor.

Robert Sabadoš, predsednik Saveza jevrejskih opština u Srbiji, rekao je da su u poslednjih desetak godina svi američki ambasadori bili u poseti Subotici, a posebno u Sinagogi. “Interesovali su se i nakon otvaranja su bili u samoj Sinagogi i naravno vodili razgovore u jevrejskoj zajednici. Interesovanje se najviše odnosilo na položaj i mišljenje jevrejske zajednice, aktuelnim stvarima, odnosno položaju Jevreja danas. Smatram da je ovo jedan od vrlo dobrih susreta sa predstavnicima diplomatskog predstavništva Amerike i da je to i jedna od poruka, o tome da američka ambasada ima poseban odnos prema jevrejskoj populaciji, ne samo kod nas nego i u ostalim delovima Evrope”, dodao je Sabadoš.

“U Suboticu dolazim prvi put. Ovaj grad opisan mi je kao jedan od najlepših u Srbiji i sve ono što sam do sada video samo potvrđuje tu činjenicu. Veoma je interesantno što ovaj grad ima bogatu istoriju i što u njoj zajedno živi veliki broj naroda. Ima prelepu Sinagogu, moram da istaknem da mi je veliko zadovoljstvo što sam ovde. Veliki broj ljudi uči o Holokaustu, ali mislim da bi trebalo da nauče kakav je bio život pripadnika jevrejske zajednice pre Holokausta. Brojni gradovi u Evropi svedoče o životu Jevreja, a Subotica je svakako jedan od njih. Mislim da je veoma važno da u ovim teškim vremenima Srbija i SAD treba da sarađuju zajedno, mi cenimo naše prijateljstvo i Srbiju smatramo našim partnerom”, rekao je ambasador Kristofer Hil.