Bogat program Jesenjeg festivala jevrejske kulture

Ovogodišnje izdanje Jesenjeg festivala jevrejske kulture, 9. po redu, počinje u ponedeljak 9. oktobra i trajaće sve do nedelje, 15. oktobra.

Festival počinje koncertom u Sinagogi, na kom će od 19.30 časova nastupiti “Kros Atlantik trio”, gitarski trio koji čine umetnici sa obe strane Atlantika – David Štrbac, Neic Pirat i Vilijam Maršal-Bušar, a čija melodija predstavlja most između klasične i popularne muzike. Dan kasnije, u utorak s početkom u 18 časova biće održano predavanje u Jevrejskoj opštini “I kad ležeš I kad ustaješ” – Jedan dan u životu pobožnog Jevrejina, koje će održati rabin Isak Asiel, dok će u sredu u Jevrejskoj opštini biti predstavljen zbornik radova „Jevreji u pozorišnom životu Vojvodine”.

“Svake godine se trudimo da predstavimo neke ličnosti iz jevrejske zajednice čiji je značaj prevazišao granice ovog grada, ove godine će to biti nekoliko imena. Zbornik je izašao ovog proleća i govori o bogatoj vojvođanskoj pozorišnoj istoriji, u čemu su veliki doprinos dali i pripadnici jevrejske zajednice” – kaže Branka Banjanin, koordinatorka Jesenjeg festivala jevrejske kulture.

U četvrtak, 12 oktobra, na sceni Jadran Narodnog pozorišta, izvešče se predstava “Tajbele i njen demon”, po priči jednog od najvećih pisaca 20. veka Isaka Baševisa Singera, a vikend je rezervisan za dva koncerta u Sinagogi gde nastupaju grupa „Shira U´tfila“ i „Presburger  klezmer bend“. Oba koncerta, kao i predstava, počinju u 19.30 časova. Predsednik Saveza jevrejskih opština Srbije, Robert Sabadoš rekao je da je ova manifestacija postala prepoznatljivo kulturno dešavanje u Subotici.

“Veoma smo ponosni što se po deveti put pokazujemo i zovemo naše sugrađane da prisustvuju događajima koji su vezani za jevrejski narod, kulturu i našu Opštinu. Koncep je od prvih dana Festivala bio taj da uvek imamo nešto što je u vezi sa jervrejskim narodom, kulturom i verom, nezavisno od teme koja se obrađuje. To je pokazalo svoju opravdanost i mesto u Subotici” – istakao je Sabadoš.

Iako je ulaz na sve programe besplatan, za pozorišnu predstavu je potrebno prethodno preuzeti ulaznice, koje će se sutra, 5. oktobra na ulazu u Jevrejsku opštinu, od 11 do 12 i od 17 do 18 časova. Festival je podržao i grad Subotica.

Komentari: 0

Vaša email adresa neće biti prikazana. Obavezna polja su označena sa *