Predstavljanje knjige Vesne Kapor „Maša i medvedi

U četvrtak, 07. marta sa početkom u Srpskom kulturnom centru „Sveti Sava“ sa početkom u 19 časova održaće se književno veče na kojem će biti predstavljena knjiga autorke Vesne Kapor „Maša i medvedi”.

„Novi roman Vesne Kapor „Maša i medvedi“ ispleten je, kao svojevrsni venac priča, oko simpatično rasejane i zajedljivo prkosne novinarke i spisateljice Riste Srdić. Doživljavajući okolnosti u kojima živi kao literaturu, a sebe kao književnu junakinju, njoj u časovima kada poželi da svom identitetu pridoda i ulogu pisca preostaje samo da pribeleži ono što je već tu: „Ovo je život. Prosto, da ti kažem, Rista je Rista. Živa i luda.” Međutim, taman kad čitalac pomisli da se obreo u romanu koji, kao i toliki drugi, tematizuje mučne procese koji se odvijaju između pisca i želje da se stvori književno delo, taj tek začeti horizont očekivanja razara metanarativno intoniranom opomenom glavnoj junakinji: „ovo nije o pisanju, nego o objavljivanju, šapuće joj na uvo, urazumi se”.

Negujući prozu, koja često menja vrstu takta u kojem se odvija, ali se nikada ne sapliće i ne gubi vlastiti korak, Vesna Kapor je novom knjigom – koristeći se strategijom koju jedan od junaka na poetički znakovit način dočarava rečima: „Ti sve s teme na temu skačeš!” – ne samo ispripovedala priču o Maši i medvedima, već je i dočarala čitav jedan ljudski i odveć ljudski svet. „

O knjizi će govoriti prof. dr Аleksandar Milanović i autorka Vesna Kapor.

Vesna Kapor je prethodno objavila romane „Tri samoće i Nebo“, „Тako duboko“; knjige priča „Po sećanju se hoda kao po mesečini“ i „Venac za oca“; kratku prozu „Kao što i vama želim“. Dobila je nagrade: Laza Kostić, Miloš Crnjanski, Meša Selimović, Danko Popović, Đuro Damjanović, Kondir Kosovke devojke i Zlatni beočug.

Komentari: 0

Vaša email adresa neće biti prikazana. Obavezna polja su označena sa *