KulturaSubotica danas

Promocija zbornika “Istoricizam u Bačkoj”

Povodom Dana evropske baštine, u Gradskom muzeju održana je promocija zbornika “Istoricizam u Bačkoj”, koji je u protekle dve godine realizovan u okviru istoimenog IPA prekograničnog programa  Mađarska – Srbija, a u saradnji sa muzejom “Ištvan Tir” iz Baje.

Zbornik obuhvata period istoricizma pre secesije od 17. do 20. veka i kako objašnjava Aniko Mihajlović, direktorka Gradskog muzeja, pored istoimene izložbe predstavlja krajnji cilj onoga što se želelo dobiti sa ovim projektom.

“Ovaj zbornik obuhvata jako puno tema, a glavna je istoricizam. Međutim, u toj temi ima dosta sitnih detalja koje su naše kolege istražili, a na konferenciji koju smo prošle godine održali sve smo to ispričali i prikazali kroz slike i prezentacije. Uspeli smo da sakupimo sve tekstove i pokažemo publici da nismo stali samo na konferenciji, nego da to može i da se pročita. U zborniku su sažete teme o haljinama, građevinama u Subotici, o peći od Žolnaji keramike koja se nalazi u Gradskoj kući, o brojnim detaljima, crtežima, šta oni zapravo obeležavaju i šta su oni koji su ih izradili i postavili hteli da ispričaju sa tim predmetima poput cvetova ili ljudskih glava i drugim oblicima”.

 Izradom zbornika, autori su želeli da prošire informacije i podatke koje su uspeli sakupiti i publikovati za širu javnost, da mogu da ih vide ne samo ljudi u Subotici nego i u Beogradu, Novom Sadu i Mađarskoj, kako bi se upoznali sa istoricizmom na ovom podneblju.