Predstava “Kus petlić” gostovala na jesenjem pozorišnom festivalu “Kustendorf”

Ekipa glumaca predstave “Kus petlić”, Drame na srpskom jeziku Narodnog pozorišta, gostovala je na jesenjem pozorišnom festivalu “Kustendorf” koji je održan na Mećavniku.

Kako ističu u subotičkom pozorištu, svaka nova scena je novi izazov, pa je i ovo izvođenje bilo drugačije od prethodnih, kako zbog ambijenta, tako i zbog publike u kojoj su, među brojnima, sedeli studenti akademije glume i režije, kao i domaćin i osnivač festivala, čuveni reditelj Emir Kusturica. Svoje oduševljenje nakon predstave izrazio je čestitkama ansamblu.

„To je zanimljivo kako u našoj pozorišnoj tradiciji i uopšte pisanoj tradiciji, postoje drame koje na najbolji mogući način izražavaju traume, duhovitost i sve ono što je neophodno da se savlada istorija. Ovaj komad to, kao ustalom i većina drama Ace Popovića, dokazuje. Međutim, ovo je čitanje koje na najsavremeniji način ulazi duboko u suštinu naše porodične drame, naglasio je Kusturica.

Nakon uspešnog gostovanja u Drvengradu, direktor Narodnog pozorišta Miloš Nikolić se još jednom osvrnuo na značajna ostvarenja i nagrade koje su obeležile godinu na isteku. „Ovo je za nas bila zaista uspešna godina. Zahvaljujući kvalitetnim predstavama, pozivani smo na brojne festivale, sa kojih smo se vraćali kao pobednici. U petak smo imali izuzetnu premijeru, a već u subotu smo igrali na Mećavniku. Stajaće ovacije za naš ansambl, dve večeri zaredom…Šta biste kao direktor pozorišta još mogli da poželite, rekao je Nikolić.

Nakon još jednog uspešnog gostovanja, u Narodnom pozorištu godinu završavaju igranjem predstava Najnormalniji čovek na svetu i Bravo za klovna, dok će Drama na mađarskom jeziku premijerno izvesti Šekspirovog Otela.