Obeležen 154. Dan Muzičke škole

Povodom obeležavanja 154. Dana Muzičke škole u Subotici, u utorak, 18. aprila u ovoj obrazovnoj ustanovi upriličen je svečani koncert, u kojem su pored njenih učenika učestvovali i gosti iz beogradske muzičke škole “Davorin Jenko”, osiječke “Davorin Kuhač” i segedinske “Kiralj – Konig Peter”.

Kako je istakla direktorica Dragana Nikolić, veliko je zadovoljstvo što su nakon epidemijskih mera konačno u prilici da organizuju jednu muzičku manifestaciju povodom Dana škole. “To su naše prijateljske škole sa kojima sarađujemo već dugi niz godina. Među gostima su pored učenika i nastavnog osoblja, roditelja i drugih bili i naši penzioneri”.

Muzičku školu trenutno pohađa 750 đaka, što je u odnosu na prethodnu školsku godinu više za stotinu dece, a direktorica kaže da su na tu činjenicu veoma ponosni, s obzirom da ostale škole imaju problem sa manjkom broja đaka. “Deca su upisana na bukvalno svim instrumentima koje imamo, počev od gudačkih, duvačkih, trzačkih, na klaviru orguljama…Što se tiče srednjeg obrazovanja, upisali smo učenike na odseku za muzičkog saradnika, vokalno – instrumentalnom smeru za klasičnu muziku i na smeru za džez muziku, a sledeće godine planiramo da pored pomenutih otvorimo i smer za tradicionalno pevanje na srpskom i mađarskom jeziku”, naglašava ona.

Ističe da je 2022. godina bila veoma uspešna za učenike Muzičke škole, imajući u vidu da su učestvovali na brojnim takmičenjima i gotovo na svakom osvojili zapažene rezultate i jedno od tri prva mesta. “Škola je dobila veliki broj nagrada, kako na republičkim, tako i na međunarodnim takmičenjima. Čak 51 dete je učestvovalo na republičkom takmičenju i svi koji su išli da se takmiče su i dobili nagradu, što znači prvo, drugo ili treće mesto, čak nije bilo ni pohvalnica, što je jako veliki uspeh za našu obrazovnu ustanovu. Posebno bih istakla Festival baletskih i muzičkih škola Srbije koji se održavao u Nišu, gde su se okupile sve muzičke škole iz naše zemlje. Reč je o ekipnom takmičenju gde smo takođe osvojili prvu nagradu, ali po broju bodova, a što se kvaliteta tiče žiri nas je nagradio sa prvom nagradom, što znači da smo negde u vrhu”, dodala je Dragana Nikolić.