Koncert povodom 115. rođendana Subotičke filharmonije, Svetskog dana muzike i godišnjice smrti Lanji Ernea

U sredu, 21. juna u Velikoj većnici Gradske kuće, biće održan koncert povodom Svetskog dana muzike, 115. godina od osnivanja Subotičke filharmonije i 100 godina od smrti Lanji Ernea, jednog od najvećih kompozitora našeg grada, na kojem će nastupiti violinisti Ferenc Čonka i Pal Žiga, dok će u ulozi korepetitora biti Đerđ Nemet.

Ovo će biti malo drugačiji koncert i što se tiče izvođača, ali i repertoara u odnosu na ono što je publika navikla od nas. Svako od mojih kolega će izvesti svoje kompozicije, a izvodićemo pretežno muzička dela koja pripadaju mađarskoj i romskoj muzici, u nekom našem specifičnom izvođenju. Nadam se da će se publici svideti repertoar, a mi ćemo u narednom periodu gledati da ovaj program češće izvodimo na našim nastupima kako u Subotici, tako i u regionu, istakao je Pal Žiga, direktor Subotičke filharmonije.

Žiga Pal je eminentni predstavnik klasične muzike ne samo u Subotici, nego i u okolini, a ja sam predstavnik tradicionalne muzike na violini, pa smo došli na ideju da napravimo jedan koncert koji će biti jedna vrsta simbioze klasične i tradicionalne muzike. Postoje dela u klasičnoj muzici koja su komponovana na osnovu narodnih pesama i tradicionalnih melodija, takve kompozicije će izvoditi Pal Žiga, a ja ću isto svirati delom klasičnu muziku, ali ću dodati improvizacije na neka muzička rešenja koja potiču iz tradicionalne muzike. Dakle, uzeli smo slobodu da dodamo nešto od sopstvenih viđenja te muzike, dodao je Ferenc Čonka, violinista.

Ulaznice za koncert koji počinje u 19 časova mogu da se kupe u palačinkarnici „Harmonija“ po ceni od 500 dinara.