„Krila zorina“ pobednička pesma HosanaFesta 2023

U dvorani Tehničke škole „Ivan Sarić“, u nedelju je održan Festival hrvatskih duhovnih pesama – HosanaFest u Subotici, a slogan ovogodišnje festivala je bio „Rastimo u vjeri i množimo ljubav“ (prema 2 Sol 1,3). Ovaj Festival već osamnaestu godinu zaredom okuplja talentovane muzičare i ljude dobroga srca.

Glavna nagrada ovogodišnjeg Hosanafesta u Subotici pripala je Josipi Akšamović iz Đakova koja je izvela pesmu „Krila zorina“. Tekst pesme je prema Psalmu 139, muziku potpisuje Marina Hojsak, dok je obrada delo Daniela Hojsaka.

„Ja sam debitant, prvi put sam na HosanaFestu i odmah sam pobedila. Zahvaljujem se dragom Bogu, bračnom paru Hojsak koji me je pratio i svojoj porodici. Ovde sam doživela predivno iskustvo. Otprilike pre tri godine psalam 139., prema kojem je napisana ova pesma, je postao moja molitva i u jednom trenutku sam osetila da bi možda pesma mogla nastati iz tog psalma. Slučajno sam upoznala Hojsakove i tako smo uglazbili ovaj psalam, a sve ostalo je istorija“  rekla je Josipa Akšamović za medije     

Drugo mesto osvojila je Marija Perković iz Nemačke (a poreklom takođe iz Đakova) s pesmom „Tamo gdje si ti“, a treću Goran Pastor iz Subotice s pesmom „Bože“.

Stručni žiri je za najbolju pesmu u celosti proglasilo pesmu „Dragi Bože“ koju je izvela Andrea Štajgmajer iz Plavne.

„Divno mi je što sam opet na HosanaFestu, lepa sećanja su mi ostala od prošle godine kada sam dobila nagradu za najboljeg debitanta. Pesmu koju sam ove godine otpevala mi mnogo znači, jer ju je napisala moja mama i opis je mog života koja se uvek selim, te pesma govori o tome kako napuštam nešto što znam, i odlazim u nešto novo, a molim se Bogu da svi ostanu dobro i da ostanemo s tom ljubavlju kao dam ovde“ poručila je Andrea Štajgmajer.

Za najbolje debitante proglašen je VIS „Andrijane“ iz Splita koji se predstavio pesmom „Sunce dobrote“, a nagradu za najbolji tekst dobio je Robert Vrgoč iz Švajcarske za pesmu „Nikad nije kasno da se obratiš“.

„Ovom prilikom želim se zahvaliti Organizacionom odboru koji su uložili veliki trud koji je vidljiv. Čini mi se da je festival iz godine u godinu bolji, sve jači,  da su izvođači kvalitetniji. Koketiram dosta sa tekstovima iz Biblije, i čovek kada čita te tekstove često pronalazi sebe, na ovaj ili na onaj način, onda u društvu u kojem čovek živi nije savršeno, daleko je od onoga kako treba biti, čini mi se da se duhovnost gubi u svakom pogledu i samim tim dosta ljudi lutaju, gube se od svakodnevice, od trke za životom-hlebom, da su se udaljili od vere, od Boga, a ne treba nam puno da stanemo, da se pomolimo, da oprost zatražimo, to sigurno pomaže. I nadam se da će možda ovaj tekst dirnuti nekoga da shvati poruka koja je namenja da nikad nije kasno da se čovek uvek može obratiti Bogu i da je Bog uvek tu da mu pomogne, jer Bog je dobrota“–  poručio je nagrađeni Robert Vrgoč.

Na HosanaFestu po prvi put bio je prisutan i jedan biskup, novoimenovani subotički biskup mons. Ferenc Fazekas. On je izjavio da mu je bilo drago što je bio prisutan na ovakvom festivalu.

„Do sada nisam imao priliku da prisustvujem na HosanaFestu, mene je ovo oduševilo, jer vidim da se mladost od srca, na ovakav način, daje svojoj veri i to je dobar pokazatelj da naša crkva ima budućnost“  izjavio je mons. Fazekas.

I za ovu godinu, glavnu nagradu – statuu HosanaFesta osmislila je dizajnerka Đurđica Orčić, a izradio je vitražist Drago Ganić iz Sombora. Cilj festivala je unapređenje hrišćanskih duhovnih vridnosti i podsticaj na stvaranje nove autorske duhovne muzike, savremenog muzičkog izgovora.

 

Foto: Vedran Jegić

Komentari: 0

Vaša email adresa neće biti prikazana. Obavezna polja su označena sa *