Izložba “Linije priče” mladog subotičkog umetnika Andreja Gondija

U Dvorišnoj galeriji, koja se nalazi u pasažu na adresi Korzo br. 1 , u subotu, 26. novembra otvorena je izložba umetnika Andreja Gondija pod nazivom “Linije priče”. Ovaj mladi Subotičanin rođen je 1988. godine, završio je Višu ekonomsku školu u Beču, a u dvogodišnjem obrazovanju stekao je diplomu za Content Design. Bavi se i street fotografijom.

Kako objašnjava autor, reč je o neo-topografijama, urbanom pejzažu, skladu linija i prostora, što je u likovnim umetnostima dokazano da utiče na čovekov osećaj.

“Želim na ovakav način da predstavim moj rad, zato što je u urbanom okruženju teško naći mir i čistinu u toj kakofoniji. Ovo nije moja prva javna izložba, prošle godine sam imao izložbu sa fotografijama, ali sam u Beču pre nekoliko godina imao prezentaciju gde smo nas nekoliko umetnika sa Balkana prezentovali svoj rad. To je organizovao Majkl Boring, engleski fotograf koji trenutno živi u Beogradu. Ova vrsta fotografija se trudi da pozove gledaoca da u najobičnijim stvarima nađe lepotu, a da istovremeno odbaci arhitektonsku formu i uključi snagu fotografije kao medija.

Andrej dodaje da izložene fotografije predstavljaju trenutke kojima slučajan prolaznik ne daje mnogo važnosti, ali po mogućnosti utiču na našu gladnu podsvest, koja uvek pepoznaje skladnu vizuelnu kompoziciju površina, boja i linija. Sa verovanjem da predmeti mogu i sami po sebi sasvim slučajno da ispune u jednom prostoru sva stroga pravila likovnih umetnosti, pokušavam da dokažem da i jedna geometrijska slika može da transmituje posmatraču nekakav osećaj“, kaže Andrej Gondi.

Izložba se može pogledati do druge polovine decembra.