“Greta, stranica 89” – nova predstava Drame na srpskom jeziku Narodnog pozorišta

Drama na srpskom jeziku Narodnog pozorišta pripremila je za svoju vernu publiku petu premijeru u ovoj pozorišnoj sezoni. Reč je o komediji “Greta, stranica 89”, koja je urađena po tekstu nemačkog pisca Luca Hibnera, u kojoj glume Suzana Vuković i Miloš Stanković, a čiju režiju potpisuje Olivera Đorđević. Prva premijera na repertoaru je u petak, 24. februara sa početkom u 19:30.

“Radi se o predstavi koja će odgovoriti na pitanja koja mi stalno slušamo, a tiču se rada u pozorištu. U pitanju je urnebesna komedija o ljudima koji stvaraju u pozorištu, svemu što se dešava iza kulisa tokom proba, o svim različitim talentovanim i manje talentovanim primercima u našoj praksi, ali na jedan način koji je neverovatno zabavan. Svih sedam glumica u ovom komadu igra Suzana Vuković, a sedam reditelja i jednog glumca Miloš Stanković i njih dvoje su ovaj put zaista napravili jednu široku lepezu likova koje mi srećemo, koji nisu nikada samo jedan čovek”, kaže Jelena Mihajlović, umetnička direktorka Drame na srpskom jeziku.

“Pozorište po svojoj prirodi voli da se bavi i samim sobom, jednostavno postoje brojni komadi gde se to dešava iza kulisa i u pitanju je komad koji je Luc Hibner nemački pisac napisao devedesetih godina. Ono što je bilo lepo u ovom komadu je što je između mene i glumaca bilo kao jedno putovanje kroz sećanja, iskustva, ono o čemu ljudi nakon predstava pričaju, o anegdotama u kafanama posle proba, tako da koliko god da je smešno, sigurno će delovati preuveličano, ali verujte sve se desilo u nekom trenutku i to je najzabavniji deo, da ono što inače mi sakrijemo od publike, ona sada ima specijalnu priliku da vidi. Čak i ljude koji to rade. Sve smo ogolili, sve ćemo reći i jeste u neku ruku omaž pozorištu, ali je i najplemenitija vrsta smeha. Dakle, sve te naše mane, slabosti, sujete, odnose, nesnalaženja iznosimo pred publiku”, ističe rediteljka Olivera Đorđević.

Muzika za predstavu uradio je kompozitor Pavle Zvekić, scenografiju i kostim Marija Kalabić i Marko Marosiuk, koreografkinja je Ista Stepanov sa kojom Narodno pozorište ima dobru saradnju, dizajner svetla je Nikola Marinkov, a lektor predstave je Saša Latinović.