GRAN PRI BE: FEMON – a MINJI PEKOVIĆ

Gran pri, upravo završenog, 11. Be:femona, pripao je Minji Peković za monodramu „Bravo za klovna“ Narodnog pozorišta Subotica. Jednoglasnu odluku o pobednici doneo je žiri u sastavu  Dušanka Glid Stojanović, prvakinja drame Narodnog pozorišta u Beogradu – predsednica, Marija Medenica glumica SNP-a i prošlogodišnja dobitnica nagrade na Be:femonu i Aron Balaž glumac iz Novog Sada. Minja Peković otvara polje suočenja odnosno sudara sa bolešću koji se kroz arhetipski lik klovna transformiše u ženu koja se nosi sa institucijama i snažnim identitetom sebe kao majke. Minja se publici predstavlja bez patetike tužnog klovna energijom glumca hazardera/klovna koji skače u čašu sa trampoline. Ona sa lakoćom dopire do publike koju ne opterećuje nego uspeva da joj pokaže svoju veliku veštinu i talenat, navedeno je u obrazloženju žirija.

Ovogodišnje Bečejski festival monodrame je otvorio Nebojša Dugalić, rekavši da posle onoga što glumac pokaže na sceni gledalac ne izlazi isti iz pozorišne dvorane. Be:femon potvrđuje da  je festival regionalnog značaja i da svake godine okuplja sve više i više hrabrih umetnika, istovremeno ophrvanih neizvesnošću i aktiviranih snagom da uđu u eskapizam stvaralaštva i formu monodrame izbegavajući svaku vrstu komfora. Zanimljivo je da se posle svake odigrane monodrame, kojih je ove godine bilo sedam,  održava razgovor umetnika sa članovima žirija. To je nešto što je veoma specifično i posebno kod Be:femona. Glumica ili glumac sedaju pred članove žirija i kao na ispitu na fakultetu, odgovaraju na pitanja i slušaju impresije onih koji su pažljivo pratili i sada ocenjuju njihov rad.

Iako je Minja otvorila Be:femon, već na ovom svojevrsnom “ispitu” nakon njegovog praktičnog dela, bilo je jasno da je nagrada njena. Ne želimo da budemo neskromni, jer mi znamo koga imamo, ali kada vam Dušanka Glid Stojanović kaže da ste pokazali nadnaravnu snagu glumca, uradili nešto van svakog reda, nešto izvanredno, da ste heroina ovog vremena u glumačkom esnafu, da je opčinjena vašom umetničkom snagom … tu nema dileme, ovaj student je opet dobio čistu desetku, izjavio je Miloš Nikolić, upravnik Narodnog pozorišta, čestitavši Minji na još jednoj u nizu nagrada.

Ova je ipak stigla u posebnom trenutku i svedoči o tome da život zaista piše zanimljive priče, a ova je Minjina: Vest o nagradi stigla je na moj rođendan. Okrugli. Praktično kao poklon. I to dečiji, davnašnji, jer… Pred sam početak Klovna“, ja sam iza zavese, u svojim ritualima pred igranje, dok se ispred zavese nalazi Nebojša Dugalić koji otvara 11.Befemon. I ja se setim trenutka kad se kao devojčica krijem u džepu scene u Studentskom gradu pokušavajući da otkrijem magiju Nebojše Dugalića u predstavi ‘Zlatno runo’. Podigla sam glavu gore, s osmehom na licu i suzom u oku i – zaigrala. Dakle… Duboko zahvalna na jednom od najlepših rođendanskih poklona ikad!

Specijalnu glumačku nagradu Be:femona, dobila je monodrama „Nina?“ Nikoline Vujević. Ova predstava je master rad mlade glumice koja je odnedavno članica ansambla Narodnog pozorišta u Subotici. „Bravo za klovna“, nakon pobede na festivalu monodrame u Bečeju već sutra odlazi u Banjaluku, gde se u Gradskom pozorištu JAZAVAC održava  Međunarodni festival glumca „ZAPLET“, koji ima za cilj promociju, pre svega, mladih pozorišnih stvaralaca iz svih oblasti pozorišta, a posebno glumaca.

Komentari: 0

Vaša email adresa neće biti prikazana. Obavezna polja su označena sa *