„Arhangelov ratnik” na sceni Dečjeg pozorišta

U nedelju, 17. decembra u 19,30 na sceni Dečjeg pozorišta Subotica biće odigrana predstava za odrasle „Arhangelov ratnik”. Radi se o duodrami koju je napisao Momčilo S. Trifunović a u predstavi igraju Aleksandar Lazić i Petar Vasić.

Predstava se bavi se najodlikovanijim, ali i najhrabrijim vojnikom Velikog rata, životnom pričom (najmlađeg majora u istoriji ratovanja) Mihaila Madžarevića koji je odlikovan sa tri Karađorđeve zvezde, srebrnom medaljom za hrabrost, zlatnom medaljom za hrabrost, ordenom Legije časti.

Junaštvo i neustrašivost upamćeni su od strane njegovih nadređenih i njegovih saboraca, ali odluka o napuštanju Kraljeve vojske na koju je bio primoran štiteći čast srpskog oficira u novonastaloj državi, nakon završetka rata odredila je njegovo potonje životno stradalništvo. Madžarević je otišao prevremeno u penziju sa činom majora i neko vreme je radio u čukaričkoj šećerani, noseći džakove, ne bi li uspeo da prehrani svoju porodicu. Kada je 1941. godine odbio Nedićev predlog da postane komandir žandarmerije, poslat je u nemački koncentracioni logor, koji je nakon četiri godine preživeo. Shvativši da ne može da se vrati u Jugoslaviju pod novom vlašću, odlazi u Čikago i tamo umire 20. februara 1965. godine, nakon dvadeset i četiri godine izgnanstva i nemanja kontakta sa svojom porodicom. Sahranjen je u Libertivilu.

Komad se bavi poslednjim minutom njegovog života i susretom sa sopstvenim alter egom, susretom sa svojom savešću koju podstiče sam Arhangel Mihailo, vođa telesnih i bestelesnih sila, Arhangel koji nevidljivo i bez najave dolazi po svog nebeskog vojnika.

U novembru 2021. godine predstava je osvojila Zlatnu diplomu na XIX “Zlatnom vitezu”, festivalu koji se odvija pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Ruske Federacije.

Ulaz na predstavu je besplatan.

Komentari: 0

Vaša email adresa neće biti prikazana. Obavezna polja su označena sa *