Sukob migranata na Paliću, Šoralov zatražio pojačanu kontrolu pograničnog dela

Juče u večernjim satima došlo je do sukoba grupe od oko dvadeset migranata iz Avganistana u okolini Majkinog salaša na Paliću, u kojem su dva lica povređena iz vatrenog oružja.

Zahvaljujući brzoj intervenciji pripadnika Policijske uprave Subotica, situacija je stavljena pod kontrolu, jedan broj lica je priveden, a ostali su prebačeni u Prihvatni centar u Subotici koji ima slobodne kapacitete za prijem novih lica. Povodom ovog incidenta oglasio se Bojan Šoralov, načelnik Severnobačkog upravnog okruga, koji je rekao da iako je migrantska situacija u Subotici značajno povoljnija, a u Prihvatnom centru, centru grada i okolini gotovo idealna, u šumi i dalje postoje nekontrolisane migracije sa područja Severoistoka i Severozapada.

To su grupe migranata u proseku od 5 do 30 osoba koje u toku noći pređu veliki broj kilometara, prolazeći kroz više mesta i opština i žele da ilegalno pređu državnu granicu. U grupi od oko 20 migranata iz Avganistana koja se sukobila u okolini Majkinog salaša zatečena su dva povređena lica iz vatrenog oružja, za koje se sumnja da su takvi sa svojom grupom prešli više kilometara. Još uvek nisam zadovoljan situacijom u Subotičkoj šumi, odnosno kontroli na ulazu i izlazu iz nje, bez obzira što je operativna Udarna grupa u odnosu na mesec jul 2022. godine, kada je bilo par stotina migranata u šumi, taj broj često svodila na nulu, rekao je Šoralov i naglasio da će zatražiti od MUP-a dodatne snage i pojačanu kontrolu na tom području, pre svega zbog dodatne bezbednosti građana, ali i očuvanja životne sredine.

Napomenuo je da se, bez obzira na pomenuti događaj, nastavljaju aktivnosti na uklanjanju otpada sa prostora šume.