Porast BDP-a Vojvodine, pad broja nezaposlenih i povećanje zarada u 2022. godini

U Regionalnoj privrednoj komori Severnobačkog upravnog okruga, održana je 6. sednica Parlamenta privrednika, kojoj su prisustvovali predstavnici Sektora za investiciona ulaganja i Sektora za razvoj malih i srednjih preduzeća i preduzetništva Ministarstva privrede Republike Srbije, Fonda za razvoj Republike Srbije i Agencije za osiguranje i finansiranje izvoza, koji su prezentovali otvorene pozive i programe podrške privredi, a predstavljena su i privredna kretanja u regionu u toku 2022. godine.

Bruto domaći proizvod u regionu Vojvodine je u 2022. godini porastao za 13,91 odsto, a spoljno-trgovinska robna razmena je u Autonomnoj pokrajini Vojvodina dostigla nivo od 3 milijarde evra, pri čemu su uvoz i izvoz prilično izjednačeni. Kako objašnjava Nebojša Ševo, koordinator za industriju Regionalne privredne komore Subotica, zbog strukture regiona, pokrivenost uvozom i izvozom bio je 98,7 odsto. Ukupan indeks rasta izvoza u regionu je 126,8, a indeks rasta uvoza 128,8, što govori da je došlo do povećanja u oba segmenta od preko 25 odsto. “Najveći procenat potpada na teritoriju Grada Subotice, što je nekih 72,6 odsto u izvozu i 77,2 odsto u uvozu. Zemlje partneri u koje najviše izvozimo su Nemačka, Mađarska, Italija, Austrija, a najviše uvozimo iz Nemačke, Kinе, Italijе i Mađarskе, rekao je on.

Što se tiče nezaposlenosti, Ševo ističe da procene koje je izdao Republički zavod za statistiku pokazuju da se u svim jedinicama Lokalnih samouprava Severnobačkog upravnog okruga i dela Severnobanatskog upravnog okruga koji pokriva Regionalna privredna komora, a to su Kanjiža, Senta i Ada, beleži pad broja stanovnika. “Republički zavod za statistiku će od 28. aprila početi sukcesivno da izdaje podatke o tome kakvi su rezultati nedavno završenog popisa stanovništva, a sa druge strane imamo situaciju da čitav region beleži pad broja nezaposlenih, porast broja zaposlenih i biće zanimljivo kada budemo imali kompletirane statističke podatke, koje ćemo moći dovesti u korelaciju sa ostalim pokazateljima i zapravo videti kolika je činjenica da je verovatno broj stanovnika uticao na ove druge statističke podatke koji se tiču zaposlenosti, odnosno nezaposlenosti”.

Prema njegovim rečima, naš region je u 2022. godini zabeležio i porast prosečnih zarada.