Povećana premija za mleko, a radiće se i na povećanju stočnog fonda

Parlament poljoprivrednika Regionalne privredne komore Severnobačkog upravnog okruga, organizovao je sednicu na temu “Stanje u stočarstvu Srbije – kako dalje”, koja je okupila brojne predstavnike privrednih društava, farmera i udruženja koji se smatraju relevantnim činiocima, u zajedničkom cilju da se inicijativama i predlozima doprinese prevazilaženju problema u stočarstvu i zaustavi dalji negativan bilans u proizvodnji mesa i mleka kao osnovnih životnih namirnica.

Nenad Budimović, sekretar Udruženja za stočarstvo i preradu stočarskih proizvoda PKS, koje je iniciralo ovaj sastanak, kaže da je ovo prilika da se još jednom sagleda aktuelna problematiku u stočarstvu i da se udruže zahtevi, ideje i predlozi za rešenja. Na sastanku su prisustvovali i predstavnici Ministarstva poljoprivrede, što kako napominje predstavlja prvi korak posle sastanka sa ministarkom Jelenom Tanasković pre par nedelja, da Privredna komora Srbije bude taj drugi tas na vagi koji će biti pomoć u uređenju poslovanja u stočarskoj proizvodnji.

“Svi smo svesni kakva je poslednjih godinu dana aktuelna situacija sa proizvodnjom mesa i mleka. Posle Korona virusa došao je rat u Ukrajini, sušna godina i stočarstvo je zaista u nezavidnoj situaciji pod uslovima u kojima se odvija. Veoma je bitno što imamo poslovne aktivnosti čitavog ministarstva da se stočarstvo stavi u fokus, zato što je ono lokomotiva poljoprivrede, vuče i ratarsku proizvodnju, proizvodnju hrane, daje visoko vredne proizvode, skupa je proizvodnja, zahtevna i dugo traje. Do prvog litra mleka treba dve godine i sve su to parametri koji su doprineli da višedecenijski narušeno stočarstvo kulminira krizom nestašice mleka koja je premošćena, ali sad smo došli na noge i treba da idemo dalje. Jedan od predloga je da se sistem premiranja i podsticanja u poljoprivredi prilagodi sistemu koji vlada u Srbiji. Mi stalno pričamo kako to u Evropi rade, kako oni mogu, malo gubimo na tempu, ali imamo ljude koji znaju i žele i sistem koji će biti primenjiv za srpsku poljoprivredu. Mislim da prvi put osećam jednu sinergiju države i poljoprivrede i to treba iskoristiti”, rekao je Budimović.

Državna sekretarka u ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Ivana Popović, naglasila je da je stočarstvo izuzetno bitna grana i dodala da ne postoji poljoprivreda bez stočarstva. Prema njenim rečima, jedan od prioriteta ministarstva u ovoj godini biće podizanje stočnog fonda.

“Mi smo imali prliku nedavno da izađemo sa informacijom da će premija za mleko biti povećana sa 10 na 15 dinara i mi ove godine u ministarstvu imamo rekordan budžet od 79,7 milijardi dinara, za direktna plaćanja biće opredeljeno nešto manje, 47 milijardi, a za ruralni razvoj 8 miijardi dinara. To su zaista velika sredstva, mi u ovom momentu svi vredno i temeljno radimo da pripremimo subvencije za naše poljoprivrednike i da od 1. aprila krenemo sa raspisivanjem istih”, rekla je Popović. Ona kaže da povećanje premije za mleko neće biti jedina mera pomoći, jer će ministarstvo sprovesti još mera. “Ne smatramo da je to malo povećanje, zaista je to praktično 50 odsto veći iznos s obzirom na ranije, a u 2023. godini radićemo i na povećanju broja grla, subvencionisaćemo i veći broj steonih junica, tako da će to biti čitav set koji će pomagati našim stočarima. Nisu nikada samo sredstva bitna, bitna je i dobra volja i da se vidi da zajednički i timski radimo, a ministarstvo to upravo radi sa svojim poljoprivrednicima na podizanju stočnog fonda”, poručila je Popović. Platformu “e-Agrar” ocenila je kao važnim korakom u formiranju ozbiljne agrarne politike i dodala da je do sada preko 70 hiljada poljoprivrednika nabavilo identifikacione brojeve. “Upravo stanje životinja u domaćinstvima je jako važan podatak, s toga molim naše poljoprivrednike da sa Upravom za veterinu ujednače podatke, jer samo ono što bude bilo u zvaničnoj bazi, ti podaci će se pojaviti i na platfomi i mi ćemo negde biti merna jedinica za subvencije i podsticaje”.

“Moram da kažem da 2016. godine kada smo došli u sekretarijat, naš stočni fond je bio 6 miliona i iz godine u godinu je on podizan, tako da smo prošle godine imali čitavih 120 miliona. Zahvaljujući razumevanju novog sekretara, mogu da najavim isto ovo što radi ministarstvo i zajednički smo tu da podržimo stočni fond, a po prvi put ove godine uvodimo novi Konkurs za nabavku priplodnog materijala junica i nazimica, za šta je opredeljeno 150 miliona dinara, na koji će moći da se prijave gazdinstva sa teritorije Vojvodine kako bi podigli kvalitet mesa i mleka”, rekao je Milorad Malić, pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo.

Foto: Tv Subotica