U RPK predstavljeni pozivi i programi u cilju podrške privredi

U Regionalnoj privrednoj komori severnobačkog okruga danas je održana treća sednica Parlamenta privrednika, na kojoj su predstavnici Ministarstva privrede, Fonda za razvoj i Agencije za osiguranje i finansiranje izvoza, prezentovali otvorene pozive i programe u cilju podrške privredi.

Kada je reč o investicionim podsticajima koje daje Ministarstvo privrede, u našem gradu trenutno ih koriste tri velike kompanije, Boysen, Norma grupa i Tatravagonka. Očekujemo da će i drugi investitori i privrednici da se obrate Mnistarstvu privrede za dobijanje podsticaja, koji se mogu koristiti za prozvodni sektor, za prehrambenu industriju i za pospešivanje i unapređivanje hotelskog smeštaja. Sve ono što se može koristiti smatram da treba da se koristi, s toga upućujemo poziv svim investitorima da se obrate za podršku u vidu subvencija koje su nepovratne”, istakla je Zorica Lovrić iz sektora za investiciona ulaganja Ministarstva privrede, koji kako naglašava, podržava direktne investicije u cilju regionalnog razvoja. Dodaje da je Subotica svrstana u prvu grupu razvijenosti kao grad koji je prepoznao i dosta koristi podsticaje koje Republika Srbija daje, tako da je u poslednjih desetak godina naš grad podržan sa blizu 30 miliona evra za otvaranje 4.500 radnih mesta.

Ministarstvo privrede je u 2022. godini nastavilo sa dosadašnjom politikom razvoja preduzetništva i konkurentnosti, te je opredeljeno 2,5 milijardi dinara bespovratnih sredstava iz budžeta, za sprovođenje programa finansijske podrške za početnike u poslovanju, žene preduzetnice i mlade i daljem razvoju mikro, malih i srednjih privrednih društava i preduzetnika. Očekivani broj odobrenih zahteva po navedenim programima je 1.050, a očekivana vrednost investicija je 12,9 milijardi dinara. Privrednici će, kako je objasnila Aleksandra Vučetić iz sektora za mala i srednja preduzeća i preduzetništvo, kroz navedene programe moći da nabave opremu i alate, izvedu određene građevinske radove, da kupe ili izgrade svoj proizvodni ili poslovni prostor i da isfinansiraju određene operativne troškove. “Programi predstavljaju kombinaciju bespovratnih sredstava iz budžeta i povoljnog kredita Fonda za razvoj poslovnih banaka i lizing kuća. Javni pozivi za navedene programe će biti otvoreni do utroška sredstava, a najkasnije do kraja 2022. godine. Ove godine pripremili smo i novu povoljnu investicionu kreditnu liniju za privrednike uz najdužu ročnost od 12 godina i najpovoljnije uslove na tržištu. Naglasila bih da smo i ove godine kao i prethodnih pripremili i nefinansijsku podršku privrednicima u vrednosti od 42 miliona dinara bespovratnih sredstava iz budžeta, za sprovođenje besplatnih obuka, savetodavnih usluga, mentoringa i promotivnih aktivnosti”, naglasila je Vučetić.

Podršku privrednicima koji se bave izvozom daće i Agencija za osiguranje i finansiranje izvoza Republike Srbije, koja je, prema rečima direktora Dejana Vukotića, orijentisana na stimulisanje i razvoj izvozno orijentisanog dela privrede Republike Srbije. Njihova podrška se ogleda u četiri proizvoda, direktno finansiranje pripreme izvoza, izdavanje garancija svih tipova poput banaka i osiguranje i otkup potraživanja. “Osiguranjem potraživanja koja AOFI pruža srpskim izvoznicima kako na izvoznom tako i na domaćem tržištu, omogućava izvoznicima jedan kontinuiran proces proizvodnje i likvidnost, jer mi u ime i za račun srpskih izvoznika preuzimamo rizik od nenaplate potraživanja od njihovih kupaca, a ako tome pridodamo i mogućnost otkupa istih faktura, dolazimo u situaciju da srpski izvoznik osiguravajući određenog kupca, po dobijanju jedinstvenog carinskog broja može to potraživanje naplatiti od nas i u svojim knjigama ga knjižiti kao naplaćeno”, rekao je Vukotić i napomenuo da će fokus agencije u ovoj godini, s obzirom da je nakon krize izazvane korona virusom ona nastavljena ratom u Ukrajini, biti osiguranje i otkup potraživanja. “Koristim priliku da pozovem privrednike iz ovog regiona da se jave i da zajedno pokušamo da ih promovišemo na nekim novim tržištima ili da im pomognemo u rešavanju nekih tekućih problema koje imaju zbog eventualnih zastoja u plaćanju njihovih kupaca”.

Sednica je održana u okviru programa “Rešavanje pitanja zaduženja i prestanka poslovanja privrednih subjekata u regionu Zapadnog Balkana“, koji realizuje Privredna komora Srbije, u saradnji sa Ministarstvom privrede i Ministarstvom pravde, uz podršku Međunarodne finansijske korporacije – članice Grupe Svetske banke i Vlade Švajcarske, koju predstavlja Švajcarski sekretarijat za ekonomske poslove.