Veliki planovi i ozbiljna očekivanja u oblasti turizma u 2022. godini podržani od Pokrajinskog Sekretarijata za privredu i turizam i Turističke organizacije Srbije

Načini za unapređenje turističkih kapaciteta Subotice, kao i o jačanje saradnje sa Turističkom organizacijom Grada Subotice bili su povod sastanka gradonačelnika Stevana Bakića sa pokrajinskim sekretarom za privredu i turizam dr Nenadom Ivaniševićem i direktorkom Turističke organizacije Srbije (TOS), Marijom Labović.

Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam prošle godine dodelio je više od 50 miliona dinara ljudima koji se bave turizmom i privredom u Subotici a to ćemo nastaviti i ove godine, jer svaki taj dinar koji je uložen u bilo koji kapacitet pre svega zapošljava neke ljude, a, takođe, podiže kvalitet i turistički promet, rekao je pokrajinski sekretar za privredu i turizam dr Nenad Ivanišević i istakao da je na ovaj način tokom prošle godine sačuvano više od 4.000 i otvoreno 500 novih radnih mesta na teritoriji AP Vojvodine.

On je najavio da će, u cilju jačanja saradnje saSuboticom, u toku godine i finansijski biti podržana izrada planskih dokumenata za razvoj turizma Subotice, kao i da će Turistička organizacija Grada Subotice ubuduće biti na „Danima Vojvodine“.

Marija Labović je kazala da je glavni cilj današnje posete i sastanka upravo adekvatna priprema za novu turističku sezonu i za postizanje još boljih rezultata.

Subotica se iz godine u godinu sve više penje na lestvici uspeha, kao turistička  destinacija u Srbiji. Pohvalno i jako važno je to što je Subotica  prošle godine, kada je ukupan promet od  turizma bio nekih 30 odsto manji u  odnosu na rekordnu 2019. godinu, uspela da zabeleži veći promet i da postigne svoj rekord, što pokazuje koliko je interesantna, primamljiva i kvalitetna turistička destinacija kako za domaće tako i za inostrane  turiste. Prošle godine vratili su se inostrani turisti i oni procentualno značajno rastu, tako da očekujemo ove godine da taj rezultat bude još bolji. Važno je i to što ne samo da se povećao broj noćenja, već se i produžio boravak turista na ovoj destinaciji, na čak  dva i po dana. To je izuzetno dobar  rezultat, jer je to i više od proseka Srbije, a i za čitav jedan dan je duže od 2019. godine koju gledamo kao rekordnu i kao godinu sa kojom se poredimo, rekla je Marija Labović i naglasila da Subotica ima mnogo sadržaja i da može da bude jedan od modela i primera drugim destinacijama kako mogu da dodatno unaprede svoju turističku ponudu i da time ostvare privredni rast za čitavu lokalnu zajednicu.

Gradonačelnik Bakić istakao je ovom prilikom da lokalna samouprava u oblasti turizma ima velike planove i ozbiljna očekivanja u 2022. godini

Predstojeću turističku sezonu treba da dočekamo što spremniji. Imamo razloga za optimizam, kada uzmemo u obzir da je prošla, 2021. godina bila rekordna što se tiče turističkog prometa u Subotici i Paliću, jer smo imali skoro 72.000 gostiju i oko 180.000 noćenja, što je najviše otkad se prate posete i noćenja“, naveo je Bakić a potom istakao da je veoma zadovoljan pažnjom koju svaki nivo vlasti posvećuje turističkom prostoru Subotica–Palić, kao zvaničnoj destinaciji prve kategorije u Srbiji.