Ulična umetnost predstavljena na instalacijama

Organizacija IT Subotica 2030, u subotu je održala prvu od četiri akcije uređenja i oslikavanja kablovskih ormana, a lokacije na kojima su ulepšavane instalacije bile su Štrosmajerova ulica, Trg slobode, okolina Žute palate i Prvomajska ulica.

“Ja imam neka iskustva iz ranijih projekata koje sam radio, kada smo oslikavali nekoliko murala po Subotici što je zaista prošlo dosta dobro. Kada sam putovao po nekim evropskim gradovima, video sam slične primere i to me je inspirisalo kako to može da lepo izgleda. Te uređaje niko od prolaznika ne primećuje i često služe kao prostor za reklamni materijal, ali video sam kako oni zapravo mogu da se pretvore u nešto lepo. Odlučili smo se da pokušamo da vidimo kakav ćemo rezultat da napravimo u našem gradu. Mi ovu akciju sprovodimo u koordinaciji sa Međuopštinskim zavodom za zaštitu spomenika kulture, a svi dizajni koji se primenjuju su prethodno dogovoreni i predloženi zavodu i od njih dobijamo komentare i sugestije kako bi se uklopili u ambijentalnu celinu, pošto su mnogi ormani u neposrednoj blizini građevina pod zaštitom, pa je bitno da se nekako na adekvatan način oslikaju”, objašnjava Filip Budanović, projekt menadžer organizacije IT Subotica 2030.

Uređaji koji se oslikavaju su ormani za struju, semafore i javnu rasvetu, koji su u vrlo lošem stanju i narušavaju izgled grada, a cilj je da se oni očiste i ulepšaju umetničkim instalacijama.

“Vrlo smo zadovoljni kako je prošla prva akcija, oslikali smo nekoliko ormana na četiri lokacije, sugrađani su prilazili i reagovali su prilično dobro, ja sam zaista zadovoljan kako su se umetnici posvećeno bavili oslikavanjem. Imali smo pomoć učenika Politehničke škole koji su došli da pomognu oko samog čišćenja. Nadam se kada završimo sve akcije, da će to dati jedan lep vizuelni efekat u centru grada. Bitno je da se ulična umetnost prikaže na ovaj način kao nešto vredno i kvalitetno za Suboticu, što će ga učiniti lepšim mestom za život”, dodaje Budanović.

Akcija se nastavlja u subotu, 14. maja, a lokacije na kojima će se sprovesti su početak Korzoa, kod zgrade Jadran, u ulici Đure Đakovića preko puta nekadašnje fabrike “Solid” i na još nekoliko mesta koja će biti poznata do kraja nedelje.