U Zoološkom vrtu održan seminar o dobrobiti životinja

Zoološki vrt  na Paliću bio je domaćin akademije Evropskog udruženje zooloških vrtova i akvarijuma (EAZA), na temu unapređenja dobrobiti životinja, koja je okupila četrdesetak učesnika iz 11 zoo-vrtova iz zemlje i regiona.

Subotički zoo-vrt imao je priliku za razmenu znanja i iskustva sa kolegama iz zooloških vrtova u Ljubljani, Sarajevu, Zagrebu, Osijeku, Skoplju, Beogradu, Boru, Jagodini, Segedinu i drugih.

„Ovo je idealan prilika za sve naše timaritelje da čuju kako se nešto radi u drugim zoološkim vrtovima, jer nije lako organizovati međusobne posete i treninge. Ove godine akcenat radionice je na malim majmunima, radićemo na obogaćivanju životnog prostora u volijerama za prstenorepe lemure, debraze i makakije. Oni volijere i spoljne i unutrašnje prostore imaju standardne, međutim uvek je dobro što bolje iskoristiti prostor i dati mu i neku vertikalu, dozvoliti životinjama da na različite načine što bolje ispolje svoje prirodno ponašanje, da na neki način love hranu, pravimo im različita iznenađenja i smicalice, da bismo ih na neki način angažovali i učinili im život u zoološkom vrtu zanimljivijim“ – rekla je Sonja Mandić, direktorica Zoo vrta na Paliću.

Među gostima akademije, pored drugih, bili su i predstavnici Zoološkog vrta „Pionirska dolina” iz Sarajeva, koji je posle rata obnovljen i svako novo iskustvo im je dragoceno.

„Imamo više od 50 životinjskih vrsta smeštenih na deset hektara prostora. Posećenost je dobra, napredujemo, radimo i pridružena smo članica EAZE i trudimo se da poboljšamo uslove za životinje. Ovo je sjajna prilika da razmenimo iskustva i naučimo nešto novo iz ovo oblasti“ – ističe Semir Handžić, iz Sarajeva.

Kako se timaritelji brinu o životinjama u Finskoj, učesnicima je preneo Kai Matson, koji ima četiri decenije dugo iskustvo u radu sa životinjama.

„Čast mi je što sam ovde. Trudiću se da prenesem naša iskustva sa životinjama. Važno je da se pored načina pokaže i koliko je to zaista dobro i učinkovito za životinje, da date kolegama neke nove ideje. Zbog toga ćemo imati najpre teoriski deo, a potom ćemo, zadnjeg dana akademije, u radionici sve to ponoviti ali onako kako se radi u praksi. Manjak prostora za boravak životinja je generalno najveći problem zooloških vrtova u svetu. Ipak, zoo-vrtovi su veoma važni za edukaciju, istraživanje i posmatranje životinja u njima prilagođenim uslovima. Palićki zoološki vrt mi se dopada, postoje stvari na kojima treba raditi, ali to treba činiti postepeno“ – konstatuje Matson.