U OŠ “Hunjadi Janoš” renovirana fiskulturna sala i postavljen video nadzor

Predsednik Skupštine grada dr Balint Pastor i Žolt Sakalaš, pokrajinski sekretar za obrazovanje, propise, upravu, nacionalne zajednice i manjine, posetili su danas Osnovnu školu “Hunjadi Janoš” u Čantaviru, u kojoj je završena I faza radova na rekonstrukciji fiskulturne sale, a postavljen je i video nadzor, čime je bezbednost učenika podignuta na jedan viši nivo.

Dr Balint Pastor podsetio je da su ovi radovi sprovedeni zahvaljujući sredstvima Pokrajinskog sekterarijata u visini od 4,5 miliona dinara, koliko je ovoj školi dodeljeno na osnovu prošlogodišnjeg konkursa za adaptaciju, sanaciju i rekonstrukciju školskih objekata na teritoriji Vojvodine.

“U fazama sprovodimo radove zato što u Vojvodini ima ukupno 45 lokalnih samouprava i Pokrajinski sekretarijat želi da pomogne što većem broju škola u što je moguće većem broju, ali ne radi se o maloj investiciji, zamenjeni su prozori, zahvaljujući tome je sala postala svetlija, bezbednija, a i ventilacija je omogućena zahvaljujući novim prozorima. Nije ovo jedini projekat koji je realizovan u toku prošle godine, izrađena je i projektno-tehnička dokumentacija za hidrantsku mrežu za objekat škole, kao i za isturena odeljenja u Višnjevcu i Dušanovu, a pored toga postavljene su kamere u zgradi gde su đaci iz nižih razreda, a vrednost ova dva projekta je 660 hiljada dinara”, rekao je Pastor i dodao da je jako značajno i to što je nakon 30 godina ponovo u funkciji i obdanište koje se nalazi u sklopu škole, zahvaljujući sredstvima pokrajine i Grada, kao i pomoći Generalnog konzulata Republike Mađarske u Subotici i mađarskog Nacionalnog saveta. “Do sada su u Čantaviru u centru grada izgrađena parking mesta, asfaltirana je ulica II Vinogradi, izrađena je projektno-tehnička dokumentacija za asfaltiranje ulice Borisa Kidriča, izvršiće se bušenje bunara, što će doprineti boljem vodosnadbevanju na teritoriji naselja, a u toku su pripreme za realizaciju projekta “Čista Srbija”, u okviru kojeg će u Čantaviru biti izgrađena kanalizaciona mreža u dužini od 25 kilometara, a biće izgrađen i prečistač”, naglasio je predsednik Skupštine grada.

Žolt Sakalaš, pokrajinski sekretar za obrazovanje, propise, upravu, nacionalne zajednice i manjine, istakao je da iz godine u godinu pokrajinski sekretarijat raspisuje Konkurs za adaptaciju, sanaciju i rekonstrukciju školskih objekata na teritoriji Vojvodine.

“Tokom 2022. godine pomogli smo ove radove i uvek je lepo videti kada je nešto završeno. Mi ćemo i dalje da istrajemo u našoj nameri da pomažemo školama i da razvijamo školsku infrastrukturu, tako da ćemo i 2023. godine raspisati konkurs za ove namene. Sredstva koja su opredeljena budžetom iznose 175 miliona dinara, što u prvi mah možda zvuči kao velika cifra, ali moramo da uzmemo u obzir da okvirno imamo 550 škola i moramo da brinemo o svim tim ustanovama”. Sakalaš je napomenuo da će osim pomenutog, biti raspisan i konkurs za projektno-tehničku dokumentaciju. “Sve konkurse nameravamo da raspišemo do kraja februara, najbitniji su možda projekti koji se odnose na školsku infrastrukturu, ali mislim da nisu ništa manje bitni ni projekti koji se odnose na obrazovne aktivnosti koje se sprovode u školama. U poslednje vreme imamo jako puno slučajeva vršnjačkog nasilja u školama, tako da ćemo raspisati jedan konkurs kojim ćemo probati da utičemo na svest nastavnika, učenika, ali i roditelja kako bi predupredili te situacije”.

Gabor Sabo, direktor OŠ “Hunjadi Janoš”, naglasio je da je ova obrazovna ustanova najveća u okolini jer je pohađa 500 učenika i izrazio nadu da će i u budućnosti škola nastaviti sa pozitivnim rezultatima konkursa.