Tradicija se nastavlja, posle dve godine održano 8. “Ličko prelo”

Udruženje Ličana “Lika” iz Subotice, organizovalo je u subotu, 11. februara tradicionalno 8. po redu “Ličko prelo”. Kao i svake godine, na ovoj manifestaciji koja ima za cilj očuvanje tradicije Prela, kada su se ljudi družili uz pesmu i igru, okupio se veliki broj Ličana koji su napustivši svoje ognjište, svoje živote nastavili da žive i grade u Subotici.

U okviru kuturno-muzičkog programa nastupila je etno grupa „Zlatovez“ subotičke Muzičke škole, KUD “Krajina” iz Beograda, kao i grupa “Merak Krajine” iz Beograda.

Obraćajući se prisutnima, gradonačelnik Subotice Stevan Bakić poručio je da ovaj događaj šalje poruku jedinstva i snage postojanja.

“Udruženje “Lika” daje veliki doprinos razvoju Grada Subotice, učestvuje u brojnim aktivnostima, a ono što je najbitnije sa njima ujedno i održava vezu sa svojim rodnim krajem, tradiciju, svoje običaje, kulturu i identitet. Ne treba posebno da naglašavam da je kraj iz kojeg potiču Ličani iznedrio mnoga slavna imena srpske istorije, a između ostalog dao je i najveći svetski um, Nikolu Teslu. Želim da budemo jedinstveniji nego ikad, da se uzajamno poštujemo, da podržavamo jedni druge, jer sa svim tim održaćemo i odbraniti naš nacionalni identitet, kulturu, običaje i našu pravoslavnu veru”, rekao je Bakić.

Miloš Borjan, predsednik udruženja “Lika” pozdravio je sve prisutne i izrazio zadovoljstvo što se posle dvogodišnje pauze zbog pandemije Covid-19, tradicija održavanja Prela nastavlja.

Osmo „Ličko prelo“ imalo  je humanitarni karakter, a deo prihoda od ulaznica biće doniran Udruženju za efektološku podršku i edukaciju „Tedef“ iz Subotice.