Sve o programu „Moja prva plata“

Nacionalna služba za zapošljavanje je četvrtu godiu zaredom raspisala Javni poziv za realizaciju podsticanja zapošljavanja mladih kroz program „Moja prva plata“. Projekat kreće u novom ruhu, a osnovna promena je uvećana plata mladima u okivru ovog programa.

Sam program podrazumeva osposobljavanje mladih za samostalan rad na određenim poslovima kod poslodavca u cilju sticanja znanja veština i kompetencija za rad. Dosadašnja iskustva, kako kažu iz subotičke filijale Nacionalne službe za zapošljavanje, su veoma pozitivna.

“U prošloj godini beležimo 93 potpisana ugovora, od kojih samo jedanaest ugovora nije do kraja završeno. Ti prekidi programa su se uglavnom dešavali u onim sučajevima kada su za to postojali opravdani razlozi, odnosno kada se kandidat zaposlio pre završetka Programa kod tog poslodavca kod kojeg se već obučava, ili je našao zaposlenje kod nekog drugog” – kazala je Dragana Vranješ, načelnica odeljenja za programe u zapošljavanju, dodatno obrazovanje i obuke subotičke filijale NSZ.

Kao i ranijih godina osposobljavanje mladih traje devet meseci, bez zasnivanja radnog odnosa, a kada su u pitanaju poslodavci, po ovom Javnom pozivu, mogu da konkurišu oni iz privatnog i javnog sektora.

“Po ovom Javnom pozivu mogu da konkurišu mladi do 30 godina života, koji su prijavljeni na evidenciju Nascionalne službe za zapošljavanje, imaju minimum srednje obrazovanje, nemaju radnog iskustva, odnosno imaju do šest meseci radnog iskustva na poslovima na kojima će se osposobljavati i koji do sada nisu bili korisnici Programa” – objašnjava Vranješ.

Prema izmenama i dopunama Uredbe koja se odnosi na Program „Moja prva plata“ mladi sa srednjim obrazovanjem do 30 godina će umesto dosadašnjih 25.000 mesečno dobijati 28.000 dinara, a mladi sa visokim obrazovanjem 34.000 umesto dosadašnjih 30.000 dinara, a isplaćuju se i doprinosi u slučaju povrede na radu ili profesionalne bolesti.

“Poslodavci mogu da se izjasne ukoliko žele da licima daju neka dodatna sredstva, pa se taj iznos definiše u ugovoru, ali taj iznos ne može biti veći od iznosa koji Nacionalna služba za zapošljavanje isplaćuje licima na mesečnom nivou” – napominju iz subotičke Filijale.

Prva faza prijavljivanja poslodvaca, odnosno oglašavanje pozicija na kojima će osposobljavati lica, traje do 31. oktobra ove godine, nakon toga od 6. do 24. novembra sledi faza prijavljivanja kandidata, nezaposlenih lica. Prijavljivanje se vrši elektronskim putem preko portala https://mojaprvaplata.gov.rs/

“Nakon prijave kandidata sledi naredna faza, selekcija kandidata od strane poslodavaca i povezivanje izabranih sa preduzećima. Praktično poslodavci će od samog prijavljivanja kandidata moći da vrše selekciju, pa ide povezivanje, gde se objavljuje rang lista povezanih, a u četvrtoj fazi je potpisivanje trojnog ugovora između poslodavca, kandidata i Nacionalne službe za zapošljavanje, kojim se regulišu prava i obavez sve tri strane. Ta faza će trajati od 18. do 29. decembra ove godine” – kažu nadležni.

Samo osposobljavanje lica počinje od 1. do 15 januara naredne godine.

Komentari: 0

Vaša email adresa neće biti prikazana. Obavezna polja su označena sa *