„Srbski pravoslavni pojci” i Branka Zečević zatvorili „Zavičajne dane”

Koncertima akapela sastava „Srbski pravoslavni pojci” i Branke Zečević, na centralnom Gradskom trgu u Subotici, sinoć su završeni ovogodišnji „Zavičajni dani”.

Publika je prvo uživala u tri bloka duhovnih, tradicionalnih, i etno pesmama, koje Srbski pravoslavni pojci imaju u svom bogatom opusu, poput numera „Volim te Srbijo”, „Suza Kosova”, „Košare” i pesme o Patrijarhu Pavlu. Osnivač sastava, Marko Kačarević, zahvalio se organizatorima i Gradu Subotici, koji svojom podrškom otvaraju vrata mladima i deci, da kroz tradicionalnu muziku očuvaju srpsko kulturno nasleđe, ali i svim roditeljima, čija deca pohađaju Kamp srpske tradicionlane muzike, te što pružaju veliki doprinos očuvanju naše kulture i tradicije u najsevernijem gradu Srbije.

„Kada nastupamo u Subotici, ne raduju se samo Subotičani, radujemo se i mi. Pevamo o severu naše zemlje, o našoj Vojvodini, ne zaboravljamo ni naše istorisjke ličnosti, šaljemo veoma snažnu poruku da je “Kosovo srce Srbije, a koren svega što radimo i izvodimo je upravo naša duhovnost i vera.” – istakao je Kačarević.

U nastavku završne večeri „Zavičajnih dana”, svojim posebnim vokalom i izvođenjem tradicionalnih pesama srca publike osvojila je Branka Zečević. Posebno su se pevale pesme “Svetinje“, „Ječam žnjela“ i „Hiljadu Vidovdana“.

„Muziku koju pevam ja i živim. To je moj život. Taj put sam izabrala, iako se još uvek tražim, kroz svaku pesmu i misiju koju pokušavam narodu, a pogotovo mladima, da prenesem. Kada to živite, a imate i dar od Boga da to pesmom prenesete, onda je vaše da podsećate narod i učite mlade naraštaje o istoriji, kulturi i tradiciji.” – kazala je Zečevićeva.