Sutra počinju 10. „Zavičajni dani“

Jubilarni X „Zavičajni dani“, u organizaciji Saveza srpskih udruženja Severnobačkog okruga, održaće se od 5. do 9. septembra. Kao i prethodnu deceniju organizatori su pripremili bogat i raznovstan program, namenjen svim generacijama.

„Jubilarni „Zavičajni dani“ svečano će biti otvoreni sutra u 20 časova, u Velikoj većnici Gradske kuće. Manifestacija će i ove godine imati humanitarni karakter, te će u sredu biti održan koncert subotičkih horova, takođe u Većnici, s početkom u 19 časova, a sav prihod od ulaznica koje koštaju 500 dinara namenjen je obnovi crkve Svetog Spiridona u Petrinji (Hrvatska) – najavljuje Miroslav Karan, predsednik SSUSBO. – Četvrtak, 7. septembar, je dan posvećen najmlađima , počećemo u OŠ „Moše Pijade“ u Pačiru, gde će biti program našeg pesnika Tode Nikoletića, a od 10 časova će na Trgu u Subotici biti sportski dan. Itog dana, od 19 časova, održaće se konferencija beba na Trgu i muzički festival „Više od zvezdica“, na kome će nastupiti deset devojčica i izvesti po dve numere. U petak će na gradskog trgu najpre nastupiti kulturno-umetnička društva i pevačke grupe, koji će prikazati bogatu tradiciju a uz srpske, gledaćemo i bunjevačke, mađarske i hrvatske koreografije, a potom će, od 21 čas, biti upriličen koncert Baje Malog Knindže. U subotu će program početi malo ranije, već u 16 časova, nastupom izvornih narodnih pesama, nastaviće se igrama i pesmama iz svih krajeva, a potom koncertom Sprskih pravoslavnih pojaca i koncert Branke Zečević.

Savez srpskih udruženja Severnobačkog okruga, sa sedištem u Subotici, broji deset zavičajnih udruženja koja okupljaju Srbe iz Like, Hercegovine, Banije, Korduna i drugih krajeva.

„Zavičajni dani šalju jaku poruku multikulturalnosti u gradu Subotici, po kom je on poznat, i predstavljanje srpske kulture, istorije i tradicije koja je veoma bogata, a koja se ne odnosi samo na stanovništvo koje se živi u Subotici nego prvenstveno na srpsko stanovništvo koje je došlo iz različitih regija sa različitih prostora i u Suboticu su doneli svoju kulturu, običaje i tradiciju.” – naglasio je Karan.

Zahvaljujem se svima koji podržavaju rad Saveza srpskih udruženja SBO, koji prenosi tradiciju krajeva iz kojih smo došli na mlađe generacije. Ovo je manifestacija od posebnog značaja za Grad Suboticu i zahvaljujem se i Upravnom odboru koji sve ove godinu uspešno organizuje brojne programe, ona doprinosi da se svi bliže upoznamo sa tradicijom i kulturom Banije, Like, Korduna, Slavonije, Republike Srpske,…“– dodaje Ilija Maravić, predsednik Skupštine SSUSBO.

U slučaju lošeg vremena, programi planirani za izvedbu na gradskom trgu će biti održani u sali Tehničke škole „Ivan Sarić“ (MEŠC).