Promocija knjige „Tajanstveni hodnici Crnog cara – Šta se krije ispod Subotice?“

U Svečanoj sali Otvorenog univerziteta, održana je promocija drugog izdanja knjige „Tajanstveni hodnici Crnog cara – Šta se krije ispod Subotice?“  subotičkog novinara Miodraga Radojčina.

U knjizi „Tajanstveni hodnici Crnog cara“ Miodrag Radojčin  pokušao je da odgovori na pitanje da li Subotica ima podzemne hodnike i tajne prolaze budući da je imala srednjovekovnu tvrđavu. Radojčin se ovom tematikom bavio više decenija, pa je knjiga svojevrsna zbirka hronološki izloženih zanimljivih novinskih članaka i razgovora sa više desetina Subotičana koji dele svoja lična iskustva o nailaženju na tajanstvene podzemne hodnike. “Možda su sve to samo priče i legende ali smatram da je dobro da se nađu na jednom mestu jer će možda, jednoga dana, neko krenuti da istražuje tragom ovih priča i zabeleški”, rekao je Miodrag Radojčin.

Recenzent drugog izdanja knjige je prof. dr Boris Stojkovski, vanredni profesor srednjovekovne istorije Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, napominje da je u proučavanju lokalne istorije, Miodrag Radojčin ispravno analizirao ono šta su urbane legende, kako je stavio u podnaslovu knjige. Zna šta su izvori i literatura pri proučavanju prošlosti te se kreće u uskim okvirima toga, ne dajući sebi za pravo nijednog trenutka da skrene u pseudonauku. Njegov oprez pri izvođenju zaključaka zajedno sa novinarskom i publicističkom slobodom daje jednu interesantnu knjigu i uzbudljivo štivo.

Knjigu je izdalo Udruženje Srba grada Subotice „Arsenije Čarnojević“ uz podršku Grada Subotice na osnovu Konkursa za sufinansiranje projekata u kulturi.