Predstavljeno istraživanje o rodno zasnovanom nasilju u digitalnom prostoru

Udruženje “Atina” je proteklih nekoliko meseci sprovelo istraživanje “Ispred ekrana” o rodno zasnovanom nasilju u digitalnom prostoru, u kojem su učestvovale učenice iz Niša, Beograda i subotičkih srednjih škola, Politehničke, Tehničke škole “Ivan Sarić”, srednje Medicinske škole, Hemijsko – tehnološke i Gimnazije “Svetozar Marković”. Podaci, koji su predstavljeni danas u Kancelariji za mlade grada Subotice pokazuju da se 78 odsto devojaka izjasnilo kao nedovoljno bezbedno u digitalnom okruženju, odnosno da se smatraju ugroženije nego što su to dečaci, dok je 53 odsto devojaka reklo da je preživelo neki oblik digitalnog nasilja i da poznaje neku svoju vršnjakinju koja je takođe imala takvo iskustvo.

“Oko 80 odsto devojaka je reklo da bi situacije nasilja u digitalnom okruženju najpre podelilo sa nekim bliskim osobama, dok bi samo 10 odsto odlučilo da ovaj slučaj i zvanično prijavi nekoj od nadležnih institucija koja bi mogla da pruži pomoć i podršku. Ono što devojke takođe govore u istraživanju je da prepoznaju najrazličitije oblike digitalnog nasilja i da se ne osećaju dovoljno bezbedno, a samim tim smatraju da nije urađeno dovoljno kako bi one postale sigurnije i pronalaze da nedostaju kampanje koje će jasno i fokusirano komunicirati probleme i postaviti konkretna rešenja, dati dovoljno informacija osobama koje ovaj vid nasilja proživljavaju da na neki način dobiju podršku”, rekla je Zorana Parezanović, projektna koordinatorka udruženja građana “Atina”.

Njegoš Đukanović, Koordinator Kancelarije za mlade grada Subotice, istakao je da se ovim  istraživanjem želi pružiti podrška mladim devojkama, ukoliko se nađu u sličnim situacijama. “Ključni razlog zašto se Kancelarija za mlade uključila u ovaj projekat je da pokažemo mladim devojkama i da im damo šansu da razmišljaju o problemima sa kojima se suočavaju i da taj problem pokušaju da reše. Treba im dati jedan otvoren prostor, da bi se njihovi glasovi čuli, a mi te glasove treba da probamo da razmemo. Kada kažem mi, mislim na institucije kao što je Kancelarija za mlade, institucije lokalne samouprave, kao i na zaposlene u školama”.

Nakon istraživanja izneto je niz preporuka, koje se odnose na tužilaštvo i policiju, kao i na mere koje bi te institucije mogle da preduzmu, kako bi ovi oblici nasilja mogli adekvatno da se sankcionišu, kao i načini formulisanja kampanja koje komuniciraju ovu problematiku. Plan je da se radi na podizanju svesti javnosti o važnosti problema i vraćanju odgovornosti na građane i aktivne članove društva, kako civilnog tako i institucija, da svako u svojoj nadležnosti preduzme konkretne korake, ali i rad na osnaživanu građanskog aktivizma.