Društvo

Pokrenuta peticija “Da Subotica dobije zatvoreno klizalište”

Nekoliko roditelja čija deca treniraju umetničko i rekreativno klizanje, kao i hokej u HK Spartak, koji su zbog stanja subotičkog leda primorani da se organizuju kako bi deci omogućili bavljenje sportom u drugim gradovima i državama, pokrenulo je potpisivanje peticije “Da Subotica dobije zatvoreno klizalište”.

Kako ističe Uroš Milovanović, jedan od inicijatora peticije, Subotica je nekada imala led u trajanju od 5 meseci godišnje, da bi u danas zbog nedostatka krova na klizalištu i dotrajale opreme za hlađenje leda, spala samo na 2,5 meseca u toku godine. Za ta 2,5 meseca deca ne mogu da treniraju sve vreme, jer u koliko pada kiša, u koliko duva vetar, ili u koliko je temperatura vazduha iznad proseka za zimski period, što je poslednjih godina česta pojava, u tim slučajevima led se pretvara u vodu, a klizalište zatvara. Deca koja se bave hokejom i klizanjem, ne rade to rekreativno i čisto radi zabave, već je to sport koji su izabrali i kojem su se posvetili maksimalno, što dokazuju izvanrednim rezultatima na turnirima u državi i inostranstvu i pored odsustva svih potrebnih uslova za treniranje, objašnjava Uroš i dodaje da u ženskoj hokejaškoj reprezentaciji Srbije igra čak 10 devojaka iz Subotice i da su zbog toga roditelji primorani da decu često voze u Mađarsku, najčešće u mesto Kiškereš, koje je udaljeno 75 km od Subotice, kako bi deca mogla da treniraju u zatvorenoj ledenoj dvorani i kako bi, koliko toliko, imala led u onim mesecima u kojima to Subotica nema.

Šta više, u susednoj Mađarskoj svako malo veće mesto, često čak i selo ima zatvorenu ledenu halu sa ledom tokom 12 meseci, čime je omogućeno njihovim igračima bavljenje hokejom, klizanjem, kao i amaterskim i građanskim klizanjem u toku cele godine. Subotica ima najstarije klizalište u Srbiji. Od svih hokejaških klubova, jedino HK Spartak trenira pod vedrim nedom i zavisi od vremenskih uslova. Smatramo da je vreme da Subotica uloži u decu i sport, kao i da izgradnja jedne manje ledene hale, za grad od 100.000 stanovnika, ne bi smelo da se u današnje vreme smatra luksuzom, dodaje naš sagovornik.

 

Peticijom se zahteva da se u Subotici izgradi manja ledena hala za potrebe sportista i građana, kako bi oni u toku čitave godine imali dostupnost ledu ili alternativno, da se uloži u novu opremu za hlađenje leda i da se izgradi krov na postojećem klizalištu, čime bi se trajanje leda moglo produžiti za još barem 2 meseca godišnje. Ne postoji potreban minimalan broj potpisa, već pozivamo sve građane da u što većem broju podrže ovu inicijativu kako bismo prezentovali zainteresovanost subotičana za ovaj, za grad, značajan projekat, dodaje Milovanović.

Potpisivanje peticije biće organizovano u utorak, 05. jula od 19 do 22 časa u centru grada, a prikupljeni potpisi biće predati gradskoj izvršnoj vlasti, pokrajinskom Sekretarijatu za sport i omladinu, Ministarstvu omladine i sporta i svim privatnim fondacijama koja bi bile spremne da podrže ovu ideju.

Foto: Facebook.