Održana Javna rasprava o Nacrtu Programa razvoja turizma Autonomne pokrajine Vojvodine do 2025. godine

U Subotici je održana druga od tri planirane Javne rasprave o Nacrtu Programa razvoja turizma Autonomne pokrajine Vojvodine za period od 2023. do 2025. godine, kojem su prisustvovali turistički radnici našeg grada, ali i predstavnici institucija i organizacija.

Dr Nenad Ivanišević, pokrajinski sekretar za privredu i turizam istakao je da Plan donosi nastavak kontinuiranog razvoja turizma, jer u Pokrajinskom sekretarijatu imaju odlične pokazatelje nakon post-kovid perioda.

“Meni je posebno drago što ovaj dokument možemo da predstavimo u Subotici jer je ona u prethodne četiri godine izrasla u jednu od najozbiljnijih turističkih destinacija, među pet je destinacija u Srbiji, a bila je u avgustu prošle godine prva u broju prenoćišta. Ovde se jasno vidi da Grad i Turistička organizacija Subotice kontinuirano rade na unapređenju turizma i naša ideja će svakako biti da u mestima koja nemaju turističke organizacije, poput Beočina preslikamo model i Grada Subotice i Turističke organizacije, jer to je očigledno model koji daje rezultate. Za konkretnu realizaciju ovog plana je predviđeno preko milijardu dinara, a podsetiću i da je preko 50 miliona u prethodne dve godine upravo dato na podizanje turističke infrastrukture od strane Pokrajinskog sekretarijata za Severnobački okrug i mi ćemo sa tim nastaviti i u novom konkursnom periodu. Konkretno ovaj plan ide dalje, prethodni je definisao koja su to turistička mesta i destinacije koje su od značaja za Autonomnu pokrajinu Vojvodinu, a mi sada definišemo oblike turizma koje želimo da razvijamo i posebno obraćamo pažnju na digitalizaciju u turizmu,, jer današnji turista svakako pre nego bilo šta poseti ode na internet, informiše se o destinaciji i mislimo da je to pravac koji svakako treba dodatno razvijati, s obzirom na moderne trendove u turizmu”, naglasio je Ivanišević.

Dodao je da će se ove godine po prvi put raditi na razvoju verskog i kulturnog turizma, jer Vojvodina je plodno tlo za upravo pomenute. “Ne govorimo samo o Sremskim Karlovcima kao sedištu duhovnosti i Fruškoj gori koja se smatra srpskom Svetom gorom, nego i o svim drugim konfesijama i objektima koji su zastupljeni na teritoriji Vojvodine, govorimo o lovnom turizmu, o cikloturizmu, odnosno o svim trendovima razvoja u turizmu koji su se pojavili u prethodnih nekoliko godina. Naša ideja jeste da posebno apostrofiramo oko razvoja Fruške gore kao posebne turističke destinacije, ali mislim da je najvažnije da lokalne samouprave prepoznaju značaj turizma, da su prisutne na svim sajmovima gde mogu da prezentuju sve što imaju”, naglasio je on.

Ivanišević je rekao da Plan razvoja turizma posmatra Vojvodinu kao jedinstvenu turističku destinaciju i to je način na koji se mogu ponuditi sadržaji za duži boravak gostiju i na teritoriji Severnobačkog okruga, ali i Autonomne pokrajine Vojvodine.