Održan “Vašar zimnice”, ovogodišnji rod formirao cene voća i povrća

Na Kvantaškoj pijaci je u subotu, 17. septembra održan tradicionalni 21. po redu “Vašar zimnice”, koji je popularan među našim sugrađanima najviše u ovom periodu godine kada se ostavlja zimnica. Oko 50 prodavaca i poljoprivrednih proizvođača iz Subotice i okoline ponudilo je proizvode iz svojih bašti i toplih leja, međutim iako vreme nije bilo naklonjeno, Subotičani su ipak došli kako bi nabavili voće i povrće za zimnicu.

Kako nam kažu, ponudom su zadovoljni, ali ne i cenama. Ocenjuju da je u odnosu na prošlu godinu sve skuplje. S druge strane, prodavci ističu da su cene podignute samo da bi pokrili troškove prevoza, dok je pojedino povrće poput krompira ili paradajza poskupelo zbog ovogodišnjeg lošeg roda.

“U odnosu na ono što sam očekivala bolje su cene, međutim u odnosu na prošlu godinu skuplje je. Svake godine kiselim kupus i ostavljam turšiju, to je ono što uvek ostavljam”, kaže jedna naša sugrađanka. “Ja kupujem samo kod proverenih prodavaca i dođem da kupim samo crvenu papriku. Inače ne ostavljam zimnicu”, dodaje druga Subotičanka.

Silvija Horvat iz Hajdukova vlasnik je porodičnog gazdinstva i već 13 godina učestvuje na Vašaru zimnice. “U ponudi imamo krompir, crni luk, raznovrsnu papriku, krastavce, zeleniš, a od voća grožđe i kruške. Mogu da kažem da se nažalost cene nisu menjale maltene deceniju, poskupljenja i mi imamo, samo da možemo da prevezemo robu, a i sredstva za prskanje, đubrivo, seme je poskupelo značajno. Mi ne možemo da podižemo cene proizvoda zbog toga što je niska kupovna moć građana. Nažalost plate i penzije nisu visoke, ne pratimo inflaciju i zato ne smemo da dižemo cene i ja kažem da mi prodavci uvek zatvorimo krug. Dakle, mi ne možemo bez kupaca, a kupci ne mogu bez nas, znači moramo se međusobno poštovati. Jedino malo poskupljenje je došlo kod krompira, jer je osnovna životna namirnica i kako se menja klima sve je manji rod. Kada su najveće vrućine krompir bi trebalo da cveta, međutim on je odbacivao cvet, a problem je i nalivanje koje na visokim temperaturama za njega predstavlja udar, što dovodi da se baca veći deo roda. Potražnja za krompirom je velika, ali nema dovoljno količina”, kaže naša sagovornica.

Cene voća i povrća su šarenolike. Crveni krompir na veliko može se naći po 65, žuti krompir za 70 dinara, crni luk od 30 do 80 dinara, paprika od 80 do 150 dinara po kilogramu, paradajz 150 dinara, kupus od 60 do 80 dinara, šljive za pekmez kilogram 100 dinara, a gajba 80 dinara, dok su jabuke 70 dinara.

Organizator ove manifestacije je JKP “Subotičke pijace”. “I ove godine se tradicionalno održava “Vašar zimnice”. Kiša je možda malo pokvarila utisak održavanja, tako da ima nešto manji broj kupaca i prodavaca. Vašar se održava nešto ranije od uobičajenog zbog sušne godine, pa je ranije i prispelo voće i povrće”, rekao je direktor preduzeća Aleksandar Aleksić.

Nezvanično smo saznali da će Vašar zimnice biti održan i u oktobru, ali će građani o tome biti blagovremeno obavešteni.