Zoološki vrt

Nove životinje u Zoo vrtu Palić

Zoološki vrt na Paliću je od nedavno bogatiji za dve nove vrste životinja koje do sada nisu bile u zbirci vrta. U pitanju su 3 mala polumajmuna – Senegalski galagosi i 16 jedinki Aksis jelena. Ove životinje stigle su u Zoo vrt sredinom aprila kao vid saradnje sa Zoološkim vrtom grada Segedina.

Aksis jelen poznatiji i kao pegavi jelen, poreklom je iz Indije, Nepala i Šri Lanke, gde nastanjuju travnjake i otvorene šume. Umerene su veličine, mužjak dostiže 90, a ženke 70 cm u ramenu. Dok mužjaci teže od 70 do 90 kg, ženke teže oko 40 do 60 kg, a prisutan je i polni dimorfizam, odnosno mužjaci su veći od ženki, a rogovi su prisutni samo na muškim jedinkama. Gornji delovi su zlatne do rumene boje, potpuno prekriveni belim tačkicama koje ostaju na krznu tokom celog života. Imaju crnu prugu po sredini leđa, a stomak, zadnjica, grlo, unutrašnjost nogu, uši i rep su beli. Rogovi su trokraki i dugački skoro 1 m i mužjaci ih odbacuju svake sezone. Aksis jeleni mogu se videti sa pasarele u ispustu za jelene.

Senegalski galago je vrsta polumajmuna koji nastanjuje šume, savane i grmlje velikog broja država Afrike, kao što su Senegal, Sudan, Etiopija, Kenija, Nigerija i Kamerun. Prave skrovište u dupljama drveća, izbegavaju otvorene prostore, a hrane se noću pojedinačno. Žive u grupama do 5 jedinki ili pojedinačno, ukoliko su uznemireni tokom dana, mogu se kretati veoma sporo, ali noću su aktivni i okretni, skačući i do 3 do 5 metara u jednom skoku. Mlade rađaju jednom godišnje, a trudnoća traje oko 4 meseca. Dužina tela je do 15cm, a težina svega 300 grama. Oni koriste urin da navlaže ruke i stopala i to im pomaže da se drže za grane i takođe može da funkcioniše u obeležavanju mirisa. Njihovo oglašavanje je opisano kao visoka, cvrkutava nota koja se najčešće izgovara ujutru i uveče. Prosečan životni vek je 4 godine u divljini, ali u zatočeništvu mogu živeti i do 10 godina. Zbog toga što su aktivni noću i specifičnog izgleda sa tipičnim velikim okruglim očima i oglašavanja, u narodu su poznatiji pod nazivom “aveti”.

U Zoo vrtu je za njih osmišljena volijera u Eko-centru puna prirodnih elemenata poput panjeva i grana drveća, čiji prozor je zamračen da bi sprečio dnevnu svetlost da ih uznemirava i koja je osvetljena samo plavim noćnim svetlom. Noćno svetlo se koristi da bi posetioci mogli da posmatraju male majmune, ali da ih sa druge strane ne ometa u aktivnostima, jer je za njih dnevno svetlo jasan znak da je vreme za spavanje.