Meda u Zoološkom vrtu se nije uplašio senke, zimi se nazire kraj?

Na Sretenje se prema narodnom verovanju susreću zima i leto, a medved određuje kakvo će vreme biti u narednom periodu, odnosno da li se zimi bliži kraj ili će trajati još narednih šest nedelja. Ukoliko se medved uplaši svoje senke i vrati se u sklonište, zima će još potrajati.

U Zoološkom vrtu na Paliću, mrki medved Medeni nije se uplašio svoje senke, što govori da zimi stiže kraj. “Trinaestogodišnji medved nije pouzdan meteorolog, jer on ne spava zimski san, budan je svakog dana i redovno se hrani. Pored njega su tri medvedice Goca, Mara i Stana stare 30 godina, koje po najvećoj hladnoći spavaju, ne izlaze iz unutrašnjeg ispusta, već samo pomalo jedu voće i povrće, a najviše se obraduju jajima. Po svemu sudeći, zimski san je individualna stvar, koja zavisi od starosti jedinke, količine dostupne hrane i spoljašnje temperature. Mislim da je najbolje da verujemo prognozi medveda Medenog i da se radujemo što zimi dolazi kraj”, kaže Jelena Toljagić iz Zoološkog vrta.

Iz ove ustanove predlažu sugrađanima da sunčane dane praznika iskoriste u šetnji i da posete Zoo vrt koji je otvoren svakog dana od 9h do 16 časova.