Narednih desetak dana Subotica će biti domaćin deci sa Kosova

Oko trideset mališana sa Kosova i Metohije, u petak je stiglo u naš grad u okviru tradicionalne akcije “Deci sa Kosova, zajedno u školskim klupama”, koja se održava već 14 godina za redom, a deca iz Kosovskog pomoravlja i centralnog dela južne srpske pokrajine biće u Subotici deset dana, gde će se družiti sa svojim vršnjacima. Njih će ugostiti isto toliko đaka subotičkih Osnovnih škola “Sonja Marinković”, “Jovan Jovanović Zmaj”, “Jovan Mikić” i “Ivan Goran Kovačić”.

“Pripremili smo interesantne aktivnosti, deci će biti zanimljivo, videće Zoološki vrt, Gradsku kuću, praviće žurke i zajednička druženja što je njima najvažnije. Obići će naš grad, a pravićemo i izlete u okolini Subotice”, kaže Branka Bešlić, direktorka OŠ “Ivan Goran Kovačić”.

Vasilije Krstić i Strahinja Kovačević, učenici Osnovne škole “Ivan Goran Kovačić” ugostiće svoje drugare sa Kosova u svojim domovima. Kako kažu, jako im je žao što njihovi drugari žive u teškim uslovima, a potrudiće se da im zajedničko vreme prođe u druženju i zabavi, da barem na kratko zaborave na probleme.

“Prvi put ću ugostiti neko dete, odlučio sam se da to uradim jer mi je bilo žao da bude u takvom mestu gde nisu dobri uslovi za život i radujem se novim drugarima i poznanstvima. U planu je da oni dođu u našu školu, a mi smo pripremili program da svaki dan ponešto radimo”, kaže Vasilije Krstić.

“Odlučio sam se zato što mi ih je bilo jako žao, što ima dosta problema na Kosovu, pa da bi mogli da se opuste barem nekoliko dana dok su kod nas. Radićemo svašta, vodiću druga u obilazak grada”, rekao je Strahinja Kovačević.

Zoran Maksimović iz organizacije “Dečija radost” iz Gnjilana, istakao je da su deca došla iz opština Kosovska Kamenica, Kosovska Vitina, Gnjilane, Novo Brdo i Obilić. “Ovo za decu znači mnogo, ovo je za njih jedan od lepših doživljaja koji mogu da dožive, da za ovih desetak dana koliko će se družiti sa svojim vršnjacima, posete određena znamenita mesta u Subotici, upoznaju ovaj kraj, vide kako njihovi vršnjaci žive i šta oni rade”.

Međutim, dolazak mališana na trenutak je pokvarila situacija na administrativnom prelazu sa Kosovom i Metohijom, gde su kako objašnjava Zoran Maksimović, policajci od vozača autobusa koji je krenuo iz Subotice da pokupi decu, tražili dodatnu dokumentaciju za prelaz granice. “Vlasti na Kosovu ne dozvoljavaju prelaz autobusima iz centralne Srbije iz nama nepoznatih razloga. Nama su tražili knjigu za međunarodni saobraćaj i izgovor je bio da autobus koji dolazi prazan mora da izađe prazan sa teritorije Kosova. Vozači su pokazali određena dokumenta kojima putuju po čitavoj Evropi, ali su oni tražili dodatne dokumente. To je više politička stvar nego što je pitanje za mene. Mi smo odmah organizovali da deca dođu sa roditeljima do administrativnog prelaza i oni su prešli, seli u autobus i stigli do Subotice. Bilo je nevreme, malo je bilo neprijatno da deca sa roditeljima prelaze po kiši. Ovo je ipak humanitarna i plemenita akcija za decu, a ona su najmanje kriva za nastalu situaciju”, dodao je Maksimović.