Ministar Memić posetio Palić – Akva park gotov do avgusta

Ministar turizma i omladine Republike Srbije, Husein Memić boravio je u poseti Paliću, gde se sastao sa predsednikom Skupštine društva „Park Palić“, Ištvanom Pastorom. Njih dvojica su obišli palićki Vodotoranj i radove na izgradnji Avka parka.

Izgradnja Akva parka na Paliću najveće je ulaganje u infrastukturu Vojvodine u proteklih trideset godina, kazao je ministar turizma i omladine Husein Memić. Država je do sada u ovaj projekat investirala 959 miliona dinara, dok će Pokrajina dati još 120 miliona dinara kako bi se sve privelo kraju. Ukupna vrednost radova procenjena je na 1,6 milijardi dinara.

Ovo su najveća ulaganja uopšte u tuističku infrastukturu u ovoj godini. U narednom periodu ćemo uložiti 16 miliona evra za razvoj turističke infrastukture u zemlji. Dobar deo tih sredstava ćemo opredeliti za podunavlje, te sedi raspisivanje Javne nabavke za tri velika projekta, a to su Kovin, Bela Crkva i Novi Sad, kazao je ministar Memić.

Kamen temeljac za izgradnju Akva parka i spa centra na Paliću je postavljen 2018. godine, u planu je, kako kažu nadležni, da se njegove kapije za prve kupače otvore u avgustu ove godine. U toku je raspisivanju Javnog poziva za odabir operatera koji će voditi računa o objektu i obezbeđivati kvalitet usluga.

Iskoristili smo posetu ministra i za predstavljanje ostalih projekata koji će se dešavati na Paliću, a za koje su već obezbeđena novčana sredstva. Tu je generalna rekonstrukcija palićkog Vodotornja, za šta je objavljen Javni poziv, pre nekoliko dana, i obezbeđena su sredstva u visini od 35 miliona dinara. Računamo da će Vodotoranj imati pun sjaj, kao pre stotinu i deset godina, do kraja ove godine. Pored toga, krenuće se s nastavkom postavljanja ukrasnih cigli na pešačkom delu oko jezera, tačnije od hotela „Prezident“ do bivše „Fontane“. Aktivno se rešava i pitanje palićkog Vikend naselja, gde su završeni radovi na uklanjanju nelegalnih i ruiniranih objekata. Sve ovo je s namerom da Palić liči na ono što zamišljamo i da privlači i zadržava goste, ekao je Ištvan Pastor, predsednik Skupštine društva „Park Palić“.

Ministar Husein Memić je uputio apel svim lokalnim samoupravama da spreme projekte, jer je namera države da se velika ulaganja u turizam i turističku infrastukturu nastave i ubuduće. Dodao je i da je u odnosu na rekordnu 2022. godinu, po broju deviznog priliva i broju domaćih i stranih turista, Srbija u prva četiri meseca tekuće godine zabeležila rekordni maksimum, čemu je neminovno doprinela i realizacija kapitalnih projekata namenjenih turizmu.